Meteen naar de content

Europese Einstein Telescope-groep komt bij elkaar

Op 11 en 12 april vond op Sardinië het tiende Einstein Telescope Symposium plaats. Hier kwamen zo’n 65 onderzoekers uit heel Europa samen om over de toekomstige Einstein Telescope te praten. Op de agenda stonden de onderwerpen wetenschap, technologie en organisatie. Ook Nederlandse zwaartekrachtsgolfonderzoekers zijn onderdeel van deze samenwerking en waren aanwezig.

Er is ongeveer één keer per jaar een internationaal Einstein Telescope Symposium. Eerdere edities waren onder andere in Pisa, Glasgow, Lyon en Hannover. Tot 2011 lag de focus vooral op het ontwerp: hoe moet zo’n derde generatie zwaartekrachtsgolfmeter eruitzien en aan welke eisen moet de techniek voldoen? Wat kunnen we al en wat moet nog ontwikkeld worden? De laatste jaren gaat het steeds meer over de realisatie. Zo werken ze nu aan een gezamenlijk voorstel om op de ESFRI-roadmap voor wetenschappelijke infrastructuren te komen. Hierin wordt waarschijnlijk de grensregio van Zuid-Limburg (Euregio Maas-Rijn) opgenomen als één van de twee mogelijke locaties.

De internationale Einstein Telescope collaboratie bestaat op dit moment uit 731 wetenschappers uit 28 landen. 93% van die wetenschappers werkt in een Europees land. Ze vinden het belangrijk dat er een derde generatie zwaartekrachtsgolfdetector komt: de Einstein Telescope. Hiermee kunnen ze tien keer nauwkeuriger meten en daarmee duizend maal groter volume van het heelal aftasten dan met de huidige detectoren. Mogelijke locaties zijn de grensregio rond Zuid-Limburg en Sardinië.

Deel dit artikel