Meteen naar de content

Financiering voor Nederlands Black Holes Consortium

Simulation of extreme spacetimes. Credit: Max Planck Institute for Gravitational-Physics

Het interdisciplinaire Black Holes Consortium ontvangt 4,9 miljoen euro. Dit maakte NWO op 25 november bekend. Een deel van dit geld wordt geïnvesteerd in voorbereidingen voor de Einstein Telescope, en publieksexposities bij ontdekkingscentrum Continium en Museumplein Limburg in Kerkrade.

Raadselen van zwarte gaten

Het hele consortium behelst 31 aanvragers vanuit universiteiten en hogescholen, en 6 partners vanuit de industrie, musea en overheid. Ze werken samen aan een beter begrip van de meest extreme en mysterieuze objecten in het universum, zwarte gaten. Stefan Vandoren van de Universiteit Utrecht voert het geheel aan. Hij vat de plannen als volgt samen:

“Met dit voorstel gaan we een nieuw interdisciplinair consortium oprichten dat de raadselen van zwarte gaten en de mysteries van het heelal verder gaat ontrafelen. Sterrenkundigen en natuurkundigen slaan de handen ineen om nieuwe ontdekkingen te doen, geologen ‘duiken de grond in’ voor de mogelijke ondergrondse bouw van de Einstein Telescoop, en samen met de hogescholen  gaan we nieuw onderwijsmateriaal maken om jonge mensen te interesseren voor wetenschap”.

Gerelateerde berichten

 

Afbeelding: N. Fischer, H. Pfeiffer, A. Buonanno (Max Planck Institute for Gravitational Physics), Simulating eXtreme Spacetimes (SXS) Collaboration

Deel dit artikel