Meteen naar de content

Nederlandse minister Robbert Dijkgraaf bezoekt ETpathfinder

Op 23 mei bezocht minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs Cultuur en Wetenschap Maastricht. Daarbij ging hij ook langs bij zwaartekrachtsgolvenlab ETpathfinder. Naast het officiële deel van het programma, bracht hij een spontaan bezoek aan de cleanroom om de metershoge installatie van dichtbij te kunnen bekijken.

In de bezoekersgalerij van ETpathfinder sprak hij onder andere met projectleider Stefan Hild, decaan Thomas Cleij, universitair docent Gideon Koekoek en student Sophia Widmer. Ze spraken over meerdere onderwerpen. Zo ging het over het nationale en internationale belang van de Einstein Telescope. Het belang van de Maastrichtse Faculty of Science and Engineering voor Limburg. En ook over het project ET2SMEs, dat samenwerking met bedrijven rondom de Einstein Telescope stimuleert. Verder hadden ze het over Nikhef en het belang van samenwerking tussen universiteiten in het algemeen.

De minister reageerde enthousiast op het bezoek: “De ETpathfinder is een baanbrekende faciliteit met blijvende waarde voor de wereldwijde wetenschap. Ik hoop van harte dat we dat kunnen voortzetten met de bouw van de Einstein Telescope in deze regio.”

bezoek van minister aan het observatiepunt voor ETpathfinder
Minister Robbert Dijkgraaf spreekt onder andere met Gideon Koekoek en Sophia Widmer in de bezoekersgalerij van ETpathfinder.

Over ETpathfinder en de Einstein Telescope

ETpathfinder is een internationaal lab in Maastricht, waar technologie voor toekomstige zwaartekrachtsgolfdetectoren ontwikkeld en getest wordt. Een deel van die technologie is nodig voor de toekomstige Einstein Telescope. De grensregio van Zuid-Limburg is een mogelijke locatie voor deze innovatieve ondergrondse zwaartekrachtsgolfdetector.

 

Foto’s: Philip Driessen

Deel dit artikel