Meteen naar de content

Innovatievouchers voor Nederlands-Vlaamse samenwerkingen voor Einstein Telescope

Binnen het Interreg EMR-project ET2SMEs (Einstein Telescope to Small and Medium-sized Enterprises) zijn innovatievouchers ter waarde van € 50.000 toegekend aan twee Nederlands-Vlaamse samenwerkingen.

Mobiele apparatuur voor bodemonderzoek

Het Nederlandse Seismic Mechatronics (Veldhoven) en het Vlaamse Battery Pack Service (Peer) gaan samenwerken om mobiele apparatuur voor bodemonderzoek volledig te elektrificeren door middel van een modulair, klant-specifiek accupakket. Hiermee kan Seismic Mechatronics een duurzame, zero-carbon propositie bieden voor bodemonderzoek om de ondergrond in een regio in kaart te brengen, zoals dat voor de Einstein Telescope relevant is.

Meting neerslaande (stof)deeltjes

De Nederlandse ondernemingen SAC Nederland (Heerlen) en M3Engineering (Vaals) gaan samen met het Vlaamse Vamac (Diepenbeek) apparatuur doorontwikkelen om neerslaande (stof)deeltjes op kritische vlakken te meten. Met het vernieuwde concept is men in staat om in de vacuümruimte van de Einstein Telescope ongewenste deeltjes op de spiegels te meten. Deze deeltjes kunnen het meetproces van de Einstein Telescope verstoren.

Over de Einstein Telescope

De Einstein Telescope is een uniek project met enorme impact dat Europa wereldwijd op de kaart zal zetten. De Euregio Maas-Rijn is één van de regio’s die in aanmerking komt voor de huisvesting van deze grootschalige ondergrondse onderzoeksfaciliteit. De andere mogelijke locatie is Sardinië. Er wordt al volop ontwikkeld aan de technologie en hier liggen duurzame kansen voor bedrijven.

Gevoelige technologie

Met de ondergrondse Einstein Telescope wordt onderzoek gedaan naar zwaartekrachtsgolven. Dat zijn rimpelingen in het heelal die veroorzaakt worden door extreme gebeurtenissen, zoals de botsing van twee zwarte gaten. Om de golven te kunnen detecteren, worden in de kilometerslange tunnels van het observatorium lasers door vacuümbuizen afgevuurd op spiegels. Het gaat om bijzonder gevoelige technologie, waarbij voortdurend aandacht nodig is zodat omgevingsinvloeden de nauwkeurige metingen niet verstoren.

Bron: LIOF

Deel dit artikel