Meteen naar de content

Unanieme steun voor Einstein Telescope van Belgische ministers voor wetenschapsbeleid

In een bijeenkomst op 13 februari spraken alle Belgische ministers voor wetenschapsbeleid hun steun uit voor het project Einstein Telescope. In hun verklaring pleiten ze ervoor om te investeren in dit project met zijn hoge ‘terugverdieneffecten’.

De Einstein Telescope wordt een Europese onderzoeksfaciliteit van wereldklasse om zwaartekrachtsgolven uit het verre heelal op te vangen en meer te leren over processen van het ontstaan van zwarte gaten tot de omstandigheden kort na de oerknal.

Tijdens de zogeheten Interministeriële Conferentie voor Wetenschapsbeleid (IMCWB) hield de Vlaamse minister Brouns voor Wetenschap en Innovatie een vurig pleidooi om de Einstein Telescope te huisvesten in de Euregio Maas-Rijn, de grensstreek van Nederland, België en Duitsland. Hij werd daarin gevolgd door alle andere Belgische ministers voor wetenschapsbeleid, zowel door federaal staatssecretaris Thomas Dermine als door zijn collega’s Willy Borsus van het Waals Gewest, Barbara Trachte van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Valérie Glatigny van de Federatie-Wallonië-Brussel.

Naast het wetenschappelijk belang van Einstein Telescope onderstreepte Brouns ook de kansen voor de regio in vorm van het versterken van de economie en innovatie in het gastgebied. Naast België, Nederland en Duitsland is daarom ook Italië geinteresseerd in het huisvesten van de onderzoeksfaciliteit. De landen bereiden momenteel bid books voor met de kwaliteiten van hun regio’s. Naar verwacht nemen Europese ministers in 2025 een besluit over de locatie van Einstein Telescope.

Afbeelding: Departement Economie, Wetenschap & Innovatie

Deel dit artikel