Meteen naar de content

Vlaanderen installeert stuurgroep voor Einstein Telescope

Tijdens een bijeenkomst in Genk op 13 februari heeft de Vlaamse minister van Wetenschap en Innovatie Jo Brouns een Vlaamse Stuurgroep Einstein Telescoop opgericht. Daarmee wil de Vlaamse regering bestaande activiteiten bundelen en stroomlijnen om een sterk bidbook op te leveren voor Einstein Telescope in de Euregio Maas-Rijn, de grensstreek van België, Nederland en Duitsland.

De ondergrondse Einstein Telescope wordt een Europese onderzoeksfaciliteit van wereldformaat, waarmee onderzoekers zwaartekrachtsgolven uit het verre heelal willen opvangen om meer te leren over processen van het ontstaan van zwarte gaten tot de omstandigheden kort na de oerknal.

Einstein Telescope biedt kansen, benadrukte minister Brouns in aanwezigheid van onder meer rectoren van de Vlaamse universiteiten en onderzoeksinstellingen, betrokken captains of industry en beleidsmakers: “[De grensregio] is één van de weinige plaatsen ter wereld die de mogelijkheid heeft om het nieuwe CERN te huisvesten.”

Volgens minister Brouns biedt de Einstein Telescope kansen om zowel onderzoek, onderwijs als economie in de gastregio te versterken. “Naast een vandaag nog maar nauwelijks in te schatten wetenschappelijke meerwaarde, moet ook de enorme economische bloei in onze regio voorop staan. Met een stuurgroep waarin we alle expertise verzamelen – wetenschappelijk, beleidsmatig en industrieel – garanderen we de beste toekomst voor dit enorme proces.”

Deel dit artikel