Meteen naar de content

Enthousiasme van de ‘Grijze Cellen’

De Einstein Telescope en de kansen die het ondergronds observatorium bieden, staan ook in Vlaanderen volop in de picture. Dat bleek recent ook weer tijdens een lustrumlezing aan de universiteit van Hasselt.

Jos Lantmeeters, gouverneur van de provincie (Belgisch) Limburg en Ken Haenen, vice-rector van de UHasselt, verwelkomden de meer dan 400 belangstellenden in de volgelopen aula van de Hasseltse universiteit. Na de inleidende lezingen van de professoren Alexandre Sevrin (Vrije Universiteit Brussel) en Nick van Remortel (Universiteit Antwerpen) modereerde projectleider Hans Plets een levendig en enthousiast debat tussen beide sprekers, gevoed met een spervuur aan vragen van studenten, experts en geïnteresseerden.

Belangrijkste vraag was of over enkele jaren de keuze voor de bouw van de Einstein Telescope daadwerkelijk valt op de Euregio Maas-Rijn. Daarop viel het antwoord uiteraard niet te geven, maar de aanwezigen kregen wel een goed beeld van wat er allemaal in gang is gezet om vanuit de huidige haalbaarheidsfase naar een ijzersterk bidbook te komen.

De avond was onderdeel van de lustrumlezingen van de UHasselt en de Limburg lezingen van de gouverneur en het provinciebestuur (deputatie) in samenwerking met de wetenschappelijke lezingen- en debatreeks Grijze Cellen van EOS en het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen.

Deel dit artikel