Meteen naar de content

Nieuwe vacuümfaciliteit om E-TEST lab in Luik uit te breiden

Het Liège Space Center CSL van de Universiteit van Luik in België wordt uitgebreid met een nieuwe cleanroom en een van de grootste vacuümfaciliteiten van Europa. Daar wordt dankzij federale en universitaire financiering van 25 miljoen euro onderzoek mogelijk van ruimtevaarttechniek tot componenten voor de Einstein Telescope.

Het Waals Gewest, de federale Belgische regering steunen het Luikse ruimtevaartcentrum CSL bij het opzetten van een nieuw ingerichte cleanroom met een vacuümtank met een diameter van zeven meter en een breedte van twaalf meter. Deze faciliteit wordt Europa’s grootste vacuümfaciliteit met gespecialiseerde apparatuur zoals een trillingsvrije optische tafel en cryogene koeling. Daarmee kunnen underzoekers in een omgeving zo koud als de ruimte werken aan toekomstige wetenschappelijke en ruimtevaartinstrumenten.

“Met deze nieuwe faciliteit kunnen we schonere omstandigheden creëren in de cleanroom omdat we meer ruimte hebben”, legt CSL-projectmanager Dr. Cédric Lenaerts uit. “En natuurlijk zal deze nieuwe kamer ons ook in staat stellen om concurrerend te zijn voor het testen of kalibreren van grote instrumenten.”

Het CSL maakt deel uit van de Université de Liège en is uitgegroeid tot een van de vlaggenschepen van de Belgische ruimtevaartsector, met samenwerkingsverbanden met zowel onderzoek als industrie.

Een enthousiaste gebruiker van de nieuwe faciliteiten van het CSL worden de onderzoekers van E-TEST, een Interreg-onderzoeksprogramma dat een prototype cryogene spiegel voor de Einstein Telescope ontwikkelt. E-TEST bestudeert ook de geologie van de Euregio Maas-Rijn als mogelijke locatie voor het toekomstige observatorium. Dr. Lenaerts: “Er komt een laboratoriumruimte inclusief een cleanroom met een vacuümkamer waar we de E-TEST prototype spiegel onder cryogene omstandigheden kunnen testen. Hier kunnen onze wetenschappers en industriële partners onderzoek doen naar technologieën die nodig zijn om de Einstein Telescope tot een succes te maken”.

Nieuwe vacuümfaciliteit om E-TEST lab in Luik uit te breiden. Beeld: CSL
Nieuwe vacuümfaciliteit om E-TEST lab in Luik uit te breiden. Beeld: CSL
Deel dit artikel