Meteen naar de content

‘De Einstein Telescope brengt ons in deze regio bij elkaar’

Het Waalse Plombières telt 11.000 inwoners en bestaat uit de deelgemeenten Montzen, Moresnet, Gemmenich, Sippenaeken, Hombourg en Plombières. De gemeente ligt in het zoekgebied waar naar mogelijke locaties voor de Einstein Telescope wordt gezocht. Burgemeester Marie Stassen is om meerdere redenen bijzonder geïnteresseerd in het ondergrondse observatorium.

Burgemeester Marie Stassen van de Waalse gemeente Plombières. Beeld: Jonathan Vos Photography
Burgemeester Marie Stassen van de Waalse gemeente Plombières. Beelden: Jonathan Vos Photography
Is de Einstein Telescope al een beetje bekend in Plombières?

“Onze gemeente ligt in het zoekgebied voor de Einstein Telescoop. Dan weet je dat je in beeld bent. Er wordt door onze inwoners wel over gesproken, maar op dit moment zijn er nog weinig vragen. Die vragen zullen wel komen als er ook concrete verzoeken van de Einstein Telescope aan de gemeente worden gesteld. Toen vorig jaar in onze gemeente bodemtesten werden gedaan met die rijdende trucks heb ik eigenlijk maar één vraag gekregen: ‘Dit betekent toch hopelijk niet dat we hier mijnbouw krijgen?’. Toen heb ik uitgelegd dat het niks met mijnbouw te maken had, maar dat het om het Einstein Telescope-project ging. Dat was toen een hele geruststelling.”

Mijnbouw?

“Wij zijn een voormalige mijngemeente. Dat voormalige mijncomplex is inmiddels een natuurreservaat met bijzondere flora en fauna op de oude zinkresten. Een prachtig gebied en dat willen we uiteraard zo houden. Maar er wordt op Europees niveau gewerkt aan wetgeving om minder afhankelijk te zijn van grondstoffen uit China. Die kan wellicht als consequentie kan hebben dat mijnbouw in principe mogelijk wordt. Er is in deze regio al belangstelling voor getoond door mijnfirma’s. Daar is iedereen in onze gemeente op tegen. Wij weten dat mijnbouw en de Einstein Telescope onverenigbaar zijn. Misschien hebben we de telescoop daarom wel hard nodig…”

Ben u als burgemeester alleen geïnteresseerd in de Einstein Telescope om mijnbouw te voorkomen?

“Nee hoor. Ik wil de Einstein Telescope niet alleen beoordelen in relatie tot mijnbouw. Ik hoop dat de wetenschappelijke ontdekkingen met de telescoop ons als mensheid weer een stapje verder brengen. En als Plombières en zijn inwoners daaraan direct en indirect kunnen bijdragen, zou dat iets zijn om trots op te zijn.”

Wat zou het uw gemeente mogelijk nog meer opleveren?

“Wij wonen in een mooie landelijke regio. Veel jonge mensen blijven hier ook wonen. Met Aken, Luik en Maastricht heb je drie grote steden om de hoek. Als de Einstein Telescope ook hier extra werk en banen zou opleveren, is dat prachtig. Maar het mag niet ten koste gaan van ons landschap en natuur. Plombières staat voor een goede, gezonde ecologische ontwikkeling.”

Marie Stassen. Beeld: Jonathan Vos
Hoe past de Einstein Telescope in dat beeld?

“Dat kunnen we natuurlijk pas echt beoordelen als de concrete voorstellen en plannen er liggen. Wij begrijpen dat je na de bouwperiode weinig tot niks ziet of hoort van de Einstein Telescope. Het past dan ook bij de bescherming van ons bocagelandschap, waar we met zeven gemeenten uit de Vlaamse Voerstreek, ons Waalse Land van Herve en het Heuvelland in Nederlands Limburg hard aan werken. Dat betekent ook dat de Einstein Telescoop geen toeristische trekker kan worden, want we willen hier vooral dat ecologisch toerisme, waar rust en ruimte gerespecteerd wordt. Ik ben wel benieuwd wat een bouwfase van enkele jaren betekent voor onze gemeente, maar ik kijk er in principe door een positieve bril naar.”

Kan de Einstein Telescope nog andere consequenties hebben?

“Een effect waar je misschien niet direct aan denkt, is de samenwerking met de buurgemeenten, ook die over de grens. De samenwerking in het project van het bocagelandschap heeft ons op veel gebieden dichter bij elkaar gebracht. We hebben zoveel gemeen, maar we kenden elkaar eigenlijk nauwelijks. Ik verwacht dat de Einstein Telescope eenzelfde effect zal hebben. Het zal niet zonder discussie gaan, maar het brengt ons wel dichter bij elkaar.”

Deel dit artikel