Meteen naar de content

Fysici en astronomen ontmoeten elkaar tijdens de 11de Belgian-Dutch Gravitational Waves Meeting

Op 23 en 24 oktober 2023 vond de elfde editie van de Belgian-Dutch Gravitational Waves Meeting plaats in Maastricht. Meer dan 120 wetenschappers namen deel aan deze jaarlijkse bijeenkomst, die tot doel heeft fysici en astronomen uit België, Nederland en de Duitse regio Aken samen te brengen om elkaar te informeren over recente ontwikkelingen.

De bijeenkomst begon met een lezing van Gemma Janssen van Astron. Zij sprak over het detecteren van zwaartekrachtgolven met pulsar-timing, waarvoor deze zomer het eerste bewijs werd gevonden. Daarna werd de huidige status van de belangrijkste zwaartekrachtgolvenprogramma’s gepresenteerd, zoals de huidige LIGO/Virgo/Kagra detectoren, de geplande ruimtemissie LISA en de visie voor een nieuwe Europese detector: de Einstein Telescope. In meer dan 60 presentaties en lezingen kwam een grote verscheidenheid aan projecten en experimenten aan bod die momenteel lopen bij de vele universiteiten en onderzoeksinstituten.

De bijeenkomst werd dit jaar georganiseerd door de afdeling Gravitational Waves and Fundamental Physics van de faculteit Science and Engineering, Universiteit Maastricht.

Deel dit artikel