Meteen naar de content

Partnerovereenkomst tussen FWO Vlaanderen en Nikhef

Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) in Vlaanderen en het Nederlandse instituut Nikhef zijn een partnerschap aangegaan. Dat hebben secretaris-generaal Hans Willems van FWO en directeur Stan Bentvelsen van Nikhef afgesproken.

Hiermee bekrachtigen beide instellingen de samenwerking die rond de Einstein Telescope al bijna een jaar in praktijk wordt gebracht. Stan Bentvelsen van Nikhef noemt het “een logische volgende stap nadat we het afgelopen jaar al uitstekend zijn gaan samenwerken.” Ook Hans Willems van FWO looft de vlotte samenwerking: “In een complex project als de Einstein Telescope is het van cruciaal belang dat partners in een voldoende vroeg stadium leren samenwerken met elkaar.”

Nikhef is de wetenschappelijk partner binnen het projectbureau Einstein Telescope – Euregio Maas-Rijn. Het in Amsterdam gevestigde instituut doet onderzoek naar de elementaire bouwstenen van ons universum, hun onderlinge krachten en de structuur van ruimte en tijd.

“In een complex project als de Einstein Telescope is het van cruciaal belang dat partners in een voldoende vroeg stadium leren samenwerken met elkaar.”

Hans Willems, FWO

Projectbureau

Het internationale projectbureau werkt vanuit Maastricht aan het haalbaarheidsonderzoek voor de bouw van de telescoop in de grensregio. Het groene licht voor de haalbaarheid gaat vooraf aan het bidbook waarmee België, Nederland en Duitsland in 2026 gezamenlijk de formele kandidatuur hiervoor willen indienen.

Vanuit FWO Vlaanderen opereert een team van acht deskundigen voor de Einstein Telescope op het gebied van valorisatie, economische ontwikkeling, geologie, juridische zaken, ruimtelijke en vergunningszaken, beleidsadvies en omgeving- en stakeholdermanagement. Projectleider van dat team is Hans Plets.

Directie

Vanuit FWO gaat Hans Plets de directie van dat Projectbureau Einstein Telescope – EMR versterken. De directie bestaat verder uit Stan Bentvelsen en Arjen van Rijn, beiden van Nikhef. Dat Vlaamse projectteam is inmiddels grotendeels geïntegreerd in het projectbureau dat vanuit Maastricht voor de drie landen gezamenlijk aan het haalbaarheidsonderzoek in al zijn facetten werkt.

Deel dit artikel