Meteen naar de content

Bodemstudies en prototype (E-TEST)

Interreg EMR logo
The E-TEST project is carried out under the Interreg V-A Euregio Meuse-Rhine Programme.

Er zijn twee belangrijke redenen waardoor de Einstein Telescope veel nauwkeuriger wordt dan bestaande zwaartekrachtsgolfdetectoren. Ten eerste komt de detector 250 meter onder de grond, ver weg van geluid en andere verstoringen. De tweede reden is dat de Einstein Telescope nieuwe en innovatieve technologieën zal bevatten. Het E-TEST-project focust op beide aspecten: de bodem en technologische innovatie.

Bodemstudies

Eerdere studies laten zien dat de bodem van de Euregio Maas-Rijn ‘stil genoeg‘ lijkt voor de Einstein Telescope. Maar we hebben een beter begrip nodig van andere factoren en een groter gebied. Daarom werken onderzoekers aan een ondergronds monitoringsysteem en een model. Dit zal de kennis vergroten over grondwaterstanden en bronnen die metingen kunnen verstoren, zoals seismische, atmosferische en antropogene ruis. Het onderzoek zal ook laten zien waar de Einstein Telescope precies zou kunnen komen. Hiervoor is een gelijkzijdige driehoek nodig met zijden van 10 km op een diepte van 200 tot 300 meter. Belangrijke factoren zijn de aard van de ondergrond, de stabiliteit van de bodem en de fluctuaties van het grondwater. Wetenschappers zullen ook rekening houden met de impact op de omgeving, want die moet zo klein mogelijk zijn.

Winkelberg

Prototype van de innovatieve spiegel

In het E-TEST-project ontwikkelen partners uit wetenschap en industrie ook nieuwe technologieën. Ze focussen op optiek, trillingsarme cryogenie en seismische isolatie. Eén van de belangrijkste resultaten van het project is een prototype van een siliciumspiegel voor de Einstein Telescope. De gekoelde siliciumspiegels zijn een innovatie ten opzichte van bestaande zwaartekrachtsgolfdetectoren. Ze zijn minder gevoelig voor ruis en verbeteren daardoor de nauwkeurigheid van de detector. De opstelling is complementair aan het onderzoek dat zal worden gedaan met het R&D-lab ETpathfinder. Het belangrijkste verschil is dat ETpathfinder een complete interferometer bouwt die het samenspel tussen verschillende subsystemen kan testen. Terwijl het E-TEST-project zich richt op specifieke onderdelen.

Spiegel voor zwaartekrachtsgolfdetector
Spiegel voor zwaartekrachtsgolfdetector in testopstelling. Credits: Virgo Collaboration/LMA

Organisatie en tijdlijn

11 instituten uit Nederland, België en Duitsland zijn bij het project betrokken. Ze werken nauw samen met partners uit het bedrijfsleven. Het project is in het voorjaar van 2020 gestart en loopt tot 2023.

Filmpjes

Meer informatie

Bezoek de E-TEST-website voor meer informatie.