Meteen naar de content

Waarom de Euregio Maas-Rijn?

De Einstein Telescope stelt hoge eisen aan zijn vestigingslocatie. Een stabiele bodem met weinig verstoring van de omgeving. Maar ook een netwerk van kennispartners om mee samen te werken, bedrijven die de hoogstaande techniek kunnen leveren, en prettige, bereikbare woon- en werkomgeving. In de grensregio van België, Duitsland en Nederland (Euregio Maas-Rijn) komen al die succesfactoren samen.

Stilte en stabiliteit

De bodem waarin de ondergrondse Einstein Telescope wordt gebouwd, bepaalt mede de nauwkeurigheid. Hoe minder trillingen die doorlaat, hoe minder storingen voor de meetapparatuur. De harde ondergrond in combinatie met de zachte, dempende toplaag lijkt uitstekend geschikt voor de Einstein Telescope.

De rust en stilte in de omgeving maken het grensgebied tot een geschikte vestigingslocatie. Het uitlezen van en werken met de ondergrondse apparatuur kan op afstand vanuit de omliggende bestaande wetenschappelijke instituten en campussen gebeuren.

Einstein Telescope locatie

Hightech kennisregio

Het grensgebied vormt het hart van een Europese topregio, met veel universiteiten dichtbij in Nederland, België en Duitsland. Ook is er een netwerk van hightech bedrijven met expertise in de benodigde precisietechnologie. Dit netwerk van kennisinstellingen en techniekexperts vergroot de aantrekkelijkheid van de Euregio Maas-Rijn als vestigingslocatie.

Goede voorzieningen

De Euregio Maas-Rijn kent uitstekende voorzieningen met (internationale) scholen, hogescholen en universiteiten, en bruisende steden dichtbij de natuur. Er is een rijk aanbod aan cultuur en ontspanningsmogelijkheden waardoor het gebied extra aantrekkelijk is als woon- en werkomgeving. De regio is goed bereikbaar via weg, spoor, water en vliegverkeer, met acht internationale vliegvelden binnen een uur reisafstand. Die goede ontsluiting maakt ook efficiënte logistieke processen mogelijk tijdens de bouw van de Einstein Telescope.