Meteen naar de content

BMBF-financiering voor voorbereidingen Einstein Telescope

Laser bench - credit: Virgo

Veertien Duitse universiteiten en onderzoeksinstellingen ontvangen in totaal ongeveer 2 miljoen euro van het Bondsministerie van Onderwijs en Onderzoek (BMBF). Met deze subsidie kunnen natuurkundigen en geofysici aan verschillende technologische aspecten van de Einstein Telescope werken. De geplande activiteiten omvatten bijvoorbeeld het meten van seismische storingen en het ontwikkelen van kristallijne vezels voor de ondersteuning van de grote spiegels. De financiering maakt deel uit van een groter programma dat grootschalige experimenten in de astrodeeltjesfysica ondersteunt. 

Prof. Achim Stahl van RWTH Aachen University coördineert het project en is zeer verheugd dat de subsidie is goedgekeurd.  “Deze fondsen zullen een impuls geven aan de Duitse bijdrage aan de technologie van de Einstein Telescope. Het is de eerste keer in 30 jaar dat BMBF bereid is om de gravitatiegolffysica op zo’n hoog niveau te ondersteunen”.

Zwaartekrachtsgolven: een groeiend onderzoeksgebied

Wetenschappers detecteerden voor het eerst zwaartekrachtsgolven in 2015, 100 jaar nadat Albert Einstein hun bestaan had voorspeld. Dit was het begin van een nieuw tijdperk in de natuur- en sterrenkunde, omdat zwaartekrachtsgolven een geheel nieuwe manier bieden om het heelal te bestuderen. De toekomstige Einstein Telescope zal nog gevoeliger zijn dan de bestaande zwaartekrachtsgolfdetectoren. Daardoor zullen wetenschappers voor het eerst terug kunnen kijken naar de ‘dark ages’ van het heelal. Het zal zelfs mogelijk zijn om terug te kijken tot vlak na de oerknal.

Ongeveer 40 Duitse universiteiten en onderzoeksinstituten zijn al betrokken bij het zwaartekrachtsgolfonderzoek en het voorbereidende werk voor de Einstein Telescope. Ze werken samen met partners in België en Nederland. De goedkeuring van deze BMBF-subsidie is een belangrijke stap om dit groeiende onderzoeksgebied verder te ontwikkelen. Het stelt onderzoekers en instrumentalisten in staat om te werken aan een breed scala van gerelateerde onderwerpen, waaronder computing, optica, lasers, koeling en ruisonderdrukking.

Kandidaat-locatie

Het grensgebied van Duitsland, België en Nederland (Euregio Maas-Rijn) is een van de mogelijke locaties voor de Einstein Telescope. Dit heeft te maken met de geologie en het sterke ecosysteem van wetenschappelijke instellingen en hightechbedrijven. De andere potentiële locatie is Sardinië. De locatie zal waarschijnlijk in 2023 of 2024 worden bepaald.

Gerelateerde nieuwsberichten

Deel dit artikel