Meteen naar de content

Andreas Freise benoemd tot nieuwe directeur Europese organisatie Einstein Telescoop

Fysicus Andreas Freise van Nikhef in Nederland is benoemd tot projectleider voor de Europese organisatie die Einstein Telescope (ET) voorbereidt.

Andreas Freise volgde onlangs Nederlander Jo van den Brand op als Europees projectdirecteur van de centrale organisatie die de wetenschappelijke eisen aan de Einstein Telescoop voorbereidt. Samen met zijn collega’s Fernando Ferroni uit Italië en Mario Martinez uit Spanje leidt hij nu de activiteiten die moeten leiden tot een operationele infrastructuur.

De Einstein Telescoop wordt een groot Europees observatorium voor het bestuderen van zwaartekrachtsgolven, dat gebruik maakt van een speciale ondergrondse infrastructuur voor de meest geavanceerde instrumenten.

Andreas Freise is hoogleraar Gravitational Wave Physics aan de Vrije Universiteit Amsterdam en het Nederlandse onderzoeksinstituut Nikhef. Hij ontwikkelde eerder precisie-instrumentatie voor de eerste grote gravitatiegolfdetectoren zoals LIGO en Virgo. Freise was stichtend lid van de Einstein Telescope samenwerking, leidde het instrumentontwerp van het observatorium en zat in de stuurgroep en als voorzitter van de Instrument Science Board in de internationale samenwerking.

De Einstein Telescoop is onlangs geselecteerd voor de routekaart van het Europees Strategieforum voor onderzoeksinfrastructuren (ESFRI). Het project is nu een nieuwe fase ingegaan met aanzienlijke nationale financiering in Nederland en Italië voor de ontwikkeling van een gedetailleerd voorstel voor de implementatie van de onderzoeksinfrastructuur.

Het ET-projectdirectoraat heeft tot taak de weg te effenen voor een solide en duurzame ET-organisatie in en – onder meer – de belangrijke taak een effectieve interface tussen de projectorganisatie en de wetenschappelijke gemeenschap te bewaken, te stimuleren en te ontwikkelen. Het projectdirectoraat is verder verantwoordelijk voor de beheersing van tijdschema’s, prioriteiten en budgettaire beperkingen.

Deel dit artikel