Meteen naar de content

E-TEST: bodemstudies en prototype grote siliciumspiegel

Het E-TEST-project bestaat uit twee hoofdonderdelen: bodemstudies en de ontwikkeling van een prototype van een innovatieve siliciumspiegel in Luik. Met de bodemstudies brengen onderzoekers de ondergrond van de Euregio Maas-Rijn beter in kaart, zodat ze kunnen kijken waar de ondergrondse Einstein Telescope zou kunnen komen. De innovatieve diepgekoelde siliciumspiegel is nodig voor de toekomstige Einstein Telescope, om de gewenste gevoeligheid te bereiken.

Bodemonderzoek

Eerdere studies laten zien dat de bodem van de Euregio Maas-Rijn ‘stil genoeg‘ lijkt voor de Einstein Telescope. Om meer informatie te krijgen over de bodemgesteldheid in een groter gebied dan de eerdere studies, werken onderzoekers aan een ondergronds monitoringsysteem en een computermodel. Dit zal de kennis vergroten over grondwaterstanden en over storingsbronnen die metingen van de Einstein Telescope kunnen verstoren, zoals seismische, atmosferische en antropogene ruis.

Het onderzoek zal ook laten zien waar de Einstein Telescope precies zou kunnen komen. Hiervoor is een gelijkzijdige driehoek nodig met zijden van 10 km op een diepte van 200 tot 300 meter. Belangrijke factoren zijn de aard van de ondergrond, de stabiliteit van de bodem en de fluctuaties van het grondwater. Wetenschappers zullen ook rekening houden met de impact op de omgeving.

Landschapsfoto in de Euregio Maas-Rijn: Winkelberggroeve in de Nederlandse gemeente Eijsden-Margraten.
Landschapsfoto in de Euregio Maas-Rijn: Winkelberggroeve in de Nederlandse gemeente Eijsden-Margraten.

Prototype innovatieve spiegel

In het E-TEST-project ontwikkelen partners uit wetenschap en industrie ook nieuwe technologieën. Ze focussen op optiek, trillingsarme cryogenie en seismische isolatie. Eén van de belangrijkste resultaten van het project is een prototype van een siliciumspiegel voor de Einstein Telescope.

De gekoelde siliciumspiegels zijn een innovatie ten opzichte van bestaande zwaartekrachtsgolfdetectoren. Ze zijn minder gevoelig voor ruis en verbeteren daardoor de nauwkeurigheid van de detector.

De opstelling van E-TEST is complementair aan het onderzoek in het R&D-lab ETpathfinder. Het belangrijkste verschil is dat ETpathfinder een complete interferometer bouwt die het samenspel tussen verschillende subsystemen kan testen, terwijl het E-TEST-project zich richt op specifieke onderdelen.

Animatie E-TEST (Marco Kraan/Nikhef)
Spiegel voor zwaartekrachtsgolfdetector in testopstelling. Credits: Virgo Collaboration / LMA
Spiegel voor zwaartekrachtsgolfdetector in testopstelling. Credits: Virgo Collaboration / LMA

Organisatie en tijdlijn

Bij het project E-TEST zijn 11 instituten uit Nederland, België en Duitsland betrokken. Ze werken nauw samen met partners uit het bedrijfsleven. Het project is in het voorjaar van 2020 gestart en loopt tot 2023.