Meteen naar de content

EU-subsidie voor ETpathfinder definitief goedgekeurd

De realisatie van R&D-lab ETpathfinder in Limburg is een stap dichterbij.  Op 26 maart maakte het Interreg-programma Vlaanderen-Nederland bekend dat de aanvraag voor het project definitief is goedgekeurd. ETpathfinder wordt een proeftuin voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor de Einstein Telescope.

Bij ETpathfinder zijn al 15 kennisinstellingen betrokken in Nederland, België en Duitsland. Het consortium wordt geleid door Nikhef, met een grote rol voor de Universiteit Maastricht. De kennisinstellingen gaan voor ETpathfinder samenwerken met bedrijven. Naar verwachting levert dit niet alleen nieuwe en betere technologieën op voor zwaartekrachtsgolfdetectoren. Het zorgt ook voor kennis die breder toepasbaar is en leidt mogelijk tot innovatieve producten.

Afgelopen september kreeg het project ‘R&D- Field Lab ETpathfinder’ al groen licht van het Interreg-programma om het voorstel verder uit te werken. In totaal zal de faciliteit zo’n 14,5 miljoen euro gaan kosten.

Over ETpathfinder
ETpathfinder wordt een R&D-lab in Zuid-Limburg, waarmee nieuwe technologieën voor de Einstein Telescope ontwikkeld kunnen worden. Denk hierbij aan vacuüminstallaties, koeling, spiegels, trillingsdempers en software. Hoewel het gaat om technologie voor zwaartekrachtsgolfmetingen, zal dit lab nieuwe kennis opleveren die breder toepasbaar is.

Lees meer

Deel dit artikel