Meteen naar de content

Seismische sensor geplaatst op 250 meter diepte

Tussen 6 en 14 mei heeft het bedrijf Kinemetrics een seismische sensor geplaatst op 250 meter diepte bij Terziet. Deze sensor staat op de bodem van een smal gat dat de afgelopen maanden is geboord. De komende maanden gaat de sensor trillingen en seismische activiteit meten. De resultaten leveren informatie over de geschiktheid van de bodem in de grensregio van Zuid-limburg voor de Einstein Telescope.

Harde ondergrond, dempende bovenlaag

Binnen twee weken wordt ook een sensor geplaats op 1 meter onder het maaiveld. De Limburgse bodem lijkt geschikt voor Einstein Telescope door de combinatie van harde rotslagen en een zachte dempende bovenlaag. Door op beide dieptes te meten, verwachten de onderzoekers meer te leren over het dempingseffect van de bodem.

Projectleider Frank Linde is erg blij over de nieuwe stap in het bodemonderzoek, dat onderdeel is van de voorbereiding van een mogelijk bid voor Einstein Telescope. “Uit eerdere metingen weten we al hoe de seismiek is op 10 meter diepte. Maar nu kunnen we voor het eerst op 250 meter diepte meten.”

Onderdeel van groter bodemonderzoek

Hoewel nu bij Terziet gemeten wordt, is het zoekgebied voor een mogelijke site voor de ondergrondse Einstein Telescope veel groter. De locatie bij Terziet is vooral uitgekozen omdat de bodem hier representatief lijkt voor de regio, en vanwege praktische zaken als bereikbaarheid.

Frank Linde benadrukt dan ook het belang van een uitgebreider onderzoek “Wat hier uit gaat komen vertelt ons veel over de situatie op deze diepte en plek, maar uiteindelijk moeten we een beter beeld hebben van de bodem in hele regio. Dat onderzoek bereiden we nu samen voor met universiteiten in België en Duitsland.”

 

Foto: plaatsen sensor bij Terziet, door BjornRVink

Deel dit artikel