Meteen naar de content

Consortium presenteert plannen aan Vlaamse minister

Op donderdag 18 juli presenteert een consortium van Belgische, Duitse en Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen hun plannen voor Einstein Telescope en ETpathfinder. De presentatie vindt plaats in Antwerpen in het bijzijn van onder anderen de Vlaamse minister van innovatie Philippe Muyters.

De Einstein Telescope zal bestaan uit een ondergrondse driehoek van buizen met zijden van tien kilometer. Er liggen twee mogelijke locaties op tafel: het Italiaanse eiland Sardinië en een gebied rond het drielandenpunt van Nederland, België en Duitsland.

Europa hakt knoop door in 2021
Nick Van Remortel, hoogleraar fysica aan de Universiteit Antwerpen, zal uitleggen dat het belangrijk is dat de plannen nu aan de Vlaamse minister van innovatie worden gepresenteerd, want in 2021 hakt Europa de knoop over de locatie door.

ETpathfinder
In de aanloop naar de kandidatuur wil het Belgisch-Duits-Nederlandse consortium een hypermoderne onderzoeksfaciliteit bouwen in Maastricht. Die onderzoeksfaciliteit, ETpathfinder, moet uitgroeien tot een internationaal centrum voor onderzoek naar zwaartekracht-astronomie, hogeprecisiemeettechnieken, seismische isolatie, meet-en-regelsoftware, cryogene techniek en (quantum)optica.

Deel dit artikel