Meteen naar de content

Locatie aangekocht voor ETpathfinder

De R&D-faciliteit voor de Einstein Telescope komt aan het Duboisdomein 30 in Maastricht. De Universiteit Maastricht huurde het pand al enige jaren, maar met het oog op de ETpathfinder is nu besloten om tot koop over te gaan. Een team onderzoekers onder leiding van professor Stefan Hild, neemt nog deze maand zijn intrek aan het Duboisdomein. De bouw van ETpathfinder start begin volgend jaar.

Het pand ligt vlakbij de binnenstad van Maastricht en de Kennedybrug en heeft als bijnaam ‘de Zwarte Doos’. Dit komt doordat het pand en de ramen zwart lijken, al zijn ze in werkelijkheid inktblauw. Het pand is ontworpen door Architectenbureau Swinkels/Passchier, tegenwoordig Architecten aan de Maas.

ETpathfinder wordt een proeftuinopstelling, waarmee technologieën voor zwaartekrachtsgolfobservatoria ontwikkeld en verbeterd kunnen worden. In deze R&D-faciliteit zullen wetenschappers en bedrijven samen werken aan vacuüminstallaties, koeling, spiegels & spiegelcoatings, trillingsdempers en meet- en regelsoftware. Hoewel het gaat om technologie voor zwaartekrachtsgolfmetingen, zal dit lab nieuwe kennis opleveren die breder toepasbaar is.

Lees ook het artikel “Prototype Einstein Telescope komt in pand ‘zwarte doos’ in Maastricht” in de Limburger.

Lees ook “Prototype Einstein Telescope wordt gebouwd in Randwyck” op de website van Universiteit Maastricht.

 

Deel dit artikel