Meteen naar de content

NRW staatsparlement steunt Einstein Telescope unaniem

Het deelstaatparlement van Noordrijn-Westfalen heeft unaniem zijn steun toegezegd aan het baanbrekende internationale wetenschapsproject Einstein Telescope (ET).

De Einstein Telescope is een geplande Europese zwaartekrachtsgolfdetector van de nieuwste generatie. Het deelstaatparlement van Noordrijn-Westfalen besprak in november het project, dat in het gebied Aken-Luik-Maastricht zou kunnen worden gebouwd, en besloot de realisatie ervan te ondersteunen.

Hoofdpunten uit de resolutie

Het staatsparlement geeft opdracht aan de staatsregering om:

  • in de eerste plaats te werken aan de erkenning van de Einstein Telescope als een wetenschappelijk project van nationaal en Europees belang en daarnaast de wens van de wetenschappelijke gemeenschap te ondersteunen om de Einstein Telescope toe te voegen aan de lijst van grootschalige onderzoeksprojecten;
  • Samen met Nederland en België de Einstein Telescope op alle niveaus te promoten en met name de Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking Euregio Maas-Rijn te ondersteunen bij haar activiteiten op dit gebied;
  • het proces van de realisatie van de Einstein Telescope actief te ondersteunen, door financiële steun te verlenen voor begeleidende onderzoeksprojecten, door zich te richten op de regionale en economische beleidsdimensie van het project en door de grensoverschrijdende en trilaterale netwerkvorming en samenhang ten gunste van het project te versterken;
  • zich in te zetten richting het Bondsministerie van Onderwijs en Onderzoek, om de geplande bouw van de Einstein Telescope financieel te ondersteunen, eventueel met deelname van de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Lees het volledige nieuwsbericht en de motie op de website van het Max-Planck-Institut für Gravitationsphysik

Deel dit artikel