Meteen naar de content

Europese Einstein Telescope-groep bespreekt voortgang

Ook al is het ESFRI-voorstel in september ingediend, de meer dan 700 betrokken wetenschappers zitten niet stil. Vorige week namen ze alle lopende zaken door tijdens een vier dagen durend online symposium.

Het symposium vindt ongeveer één keer per jaar plaats en de locatie rouleert. Vorig jaar vond het plaats in Sardinië en namen zo’n 65 onderzoekers deel. Toen ging het onder andere over een aanvraag om op de Europese roadmap voor onderzoeksinfrastructuren te komen.

Dit jaar was het symposium online, waardoor meer dan 700 wetenschappers deelnamen. Eén van de doelen was om de details van het ESFRI-voorstel met de hele groep te delen. Verder ging het over allerlei zaken die met de realisatie van de Einstein Telescope te maken hebben. Denk hierbij aan technische details die steeds verder uitgewerkt worden, wetenschappelijke ontwikkelingen, en ook de organisatorische kant van zo’n grote onderzoeksfaciliteit. Ook de lopende geologische onderzoeken van beide mogelijke sites kwamen aan bod.

Jessica Steinlechner is assistant professor zwaartekrachtsgolven aan de Universiteit Maastricht en Nikhef. Ze was een van de presentatoren en woont het jaarlijkse symposium bij sinds 2012. Het valt haar op dat het symposium zich op verschillende manieren heeft ontwikkeld: “Er waren meer deelnemers deze keer, en ook meer sessies. Dit jaar duurde het symposium 4 dagen, voorheen slechts 2 of 3 dagen. Het viel op dat er meer organisatiestructuur is dan voorheen. We hadden meer deelnemers van buiten het zwaartekrachtsgolvenveld, en ook meer deelnemers van buiten Europa dan bij eerdere bijeenkomsten. Het was geweldig om zoveel belangstelling te zien voor de Einstein Telescope en om de gemeenschap te zien groeien.”

Een van die deelnemers van buiten het zwaartekrachtsgolvenveld, was geowetenschapper Florian Amann van de RWTH Aken. Hij zegt: “De nieuwe generatie van de Einstein Telescope vraagt om een multidisciplinaire inspanning die verder gaat dan de standaard vakgebieden in de fysica. Door de randvoorwaarden, specificaties en locatiekeuzecriteria bieden de projecten veel onderzoeksmogelijkheden voor geowetenschappers. Mijn interesse gaat echter veel verder dan mijn eigen onderzoeksgebied. Het meten van zwaartekrachtgolven zelf is fascinerend, en ik wil graag een bijdrage leveren om deze visie te realiseren.”

Deel dit artikel