Meteen naar de content

Vijf jaar geleden: bekendmaking ontdekking zwaartekrachtsgolven

Precies vijf jaar geleden maakten wetenschappers bekend dat het gelukt was om zwaartekrachtsgolven te detecteren. Die eerste detectie vond plaats in september 2015, en bevestigde een voorspelling van Albert Einstein van honderd jaar geleden. De ontdekking was wereldnieuws, omdat wetenschappers nu een nieuwe manier hadden om het heelal te bestuderen. Tot dan toe konden ze alleen licht, straling of radiogolven gebruiken. Maar nu konden ze ook ‘voelen’ wat er gebeurt. Daardoor kunnen ze voor het eerst in de donkere delen van het heelal gluren.

De aankondiging viel toevallig samen met de eerste ‘International Day of Women and Girls in Science’, die net door de Verenigde Naties was ingesteld. Hoewel er ruimte is voor verbetering, werken er veel vrouwelijke topwetenschappers in het zwaartekrachtsgolvenonderzoek. Zo waren ze betrokken bij deze ontdekking en werken ze aan toekomstige infrastructuren. Op 11 februari publiceerde Nikhef een interview met drie van hen online. Daarin blikken Sarah Caudill, Samaya Nissanke en Jessica Steinlechner terug op de gebeurtenis van vijf jaar geleden, en delen ze hun verwachtingen voor de toekomst van het vakgebied.

Deel dit artikel