Meteen naar de content

Ideeën voor Duits centrum voor Astrofysica in Saksen

Een initiatief van vooraanstaande Duitse wetenschappers wil een Duits Centrum voor Astrofysica (DZA) oprichten in Lausitz. Hiervoor hebben ze eind april een plan ingediend voor de ideeënwedstrijd “Kennis schept perspectieven voor de regio!”, die georganiseerd wordt door het Bondsministerie van Onderwijs en Onderzoek en de Vrijstaat Saksen. Dit centrum zou niet alleen goed nieuws zijn voor de astrofysica, maar mogelijk ook banen en meer samenwerking opleveren in de regio. Prof. Dr. Günther Hasinger, onderzoeksdirecteur van ESA leidt dit initatief, met steun van de Max Planck Society, het Leibniz-Instituut voor Astrofysica Potsdam, de Helmholtz-vereniging, waaronder DESY, en de Technische Universiteit van Dresden.

DZA wil zich vooral richten op de datastromen van toekomstige grote telescopen, zoals de Square Kilometre Array en de Einstein Telescope. Verder willen ze een technologiecentrum worden voor observatoria. Tot slot willen ze onderzoeken of ze zich aan kunnen sluiten bij de Einstein Telescope, en de geschiktheid van de bodem in de regio om het instrument te huisvesten onderzoeken. Saksen zou dus misschien een derde mogelijke locatie kunnen worden voor de Einstein Telescope, naast Sardinië en de Euregio Maas-Rijn.

De eerste stap was het indienen van het pre-proposal, dat is eind april gebeurd. Binnen twee maanden horen de wetenschappers of ze geselecteerd zijn om dit voorstel uit te werken tot een volledig voorstel. In totaal mogen maximaal zes groepen zo’n volledig voorstel maken. Uit die zes voorstellen worden er in het voorjaar van 2022 twee geselecteerd die ook echt worden uitgevoerd.

Kijk voor meer informatie op de website van het initiatief of lees het persbericht (in het Duits).

Deel dit artikel