Meteen naar de content

Einstein Telescope-voorstel door naar adviescommissie Nederlands Groeifonds

Het projectvoorstel ‘Einstein Telescope’ voldoet aan de toegangspoortcriteria van het Nederlandse Nationaal Groeifonds en wordt voorgelegd aan de Adviescommissie. Dat bevestigden de ministers van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Financiën (FIN) op 14 februari in een brief aan de Tweede Kamer. Met deze bevestiging is de Einstein Telescope weer een stapje verder in het proces.

In totaal worden 35 voorstellen  voorgelegd aan de Adviescommissie. Deze commissie beoordeelt alle voorstellen inhoudelijk en kijkt onder andere naar de kwaliteit van het plan, de strategische onderbouwing en de bijdrage aan het duurzaam verdienvermogen. Naar verwachting brengen ze in het voorjaar van 2022 advies uit aan het kabinet. Uiteindelijk beslist het kabinet, op basis van het advies van de commissie, in welke voorstellen geïnvesteerd gaat worden.

De Einstein Telescope is een toekomstig ondergronds observatorium voor het meten van zwaartekrachtsgolven. De grensregio van Zuid-Limburg – de Euregio Maas-Rijn – is één van de mogelijke locaties voor dit innovatieve observatorium. Huisvesting van de Einstein Telescope in deze regio kan een grote positieve impact hebben op de nationale en regionale wetenschap, economie en maatschappij. Een samenvatting van het voorstel is in te zien op de website van het Nationaal Groeifonds.

Lees ook:

Deel dit artikel