Meteen naar de content

Nederlandse Groeifondsinvestering definitief toegekend

De Einstein Telescope krijgt definitief 42 miljoen euro toegekend uit het Nederlandse Nationaal Groeifonds. Dat werd vandaag bekendgemaakt. In april kende het kabinet dit bedrag al voorwaardelijk toe, maar moest het project wel nog een uitgewerkte valorisatiestrategie en een plan voor monitoring en evaluatie opstellen. Inmiddels heeft het project aan deze voorwaarden voldaan en is de toekenning definitief.

De investering van 42 miljoen euro zal gaan naar voorbereidende werkzaamheden, zoals innovatie van de benodigde technologie, locatie-onderzoek, opbouw van een high-tech ecosysteem en organisatie.

Naast deze toekenning blijft er een reservering staan van 870 miljoen euro voor de toekomstige Nederlandse inbreng aan de bouw. Daarmee heeft Nederland een uitstekende basis om zich in de toekomst, samen met België en Duitsland, kandidaat te stellen om de Einstein Telescope in de grensregio van Zuid-Limburg te realiseren.

Over de Einstein Telescope

De Einstein Telescope is een toekomstig ondergronds observatorium voor het meten van zwaartekrachtsgolven. Krachtige laserstralen kaatsen daar straks tussen diepgekoelde, trillingsvrije spiegels aan uiteinden van kilometerslange vacuümtunnels. Het instrument wordt veel gevoeliger dan de bestaande detectoren. Daardoor kan het instrument veel meer bronnen opsporen en een duizendmaal groter volume van het heelal aftasten. Onderzoekers gaan hiermee bijvoorbeeld op zoek naar de precieze structuur van neutronensterren, het geboorteproces van zwarte gaten en de structuur van het heelal direct na de oerknal.

De grensregio van Zuid-Limburg – de Euregio Maas-Rijn – is één van de mogelijke locaties voor dit observatorium. Huisvesting van de Einstein Telescope in deze regio kan een grote positieve impact hebben op de wetenschap, economie en maatschappij. Met de toegezegde investeringen uit het Nationaal Groeifonds, heeft Nederland de basis om samen met België en Duitsland een sterke kandidatuur neer te zetten in 2024/2025.

Deel dit artikel