Meteen naar de content

Innovatievoucher voor Nederlands-Belgische samenwerking voor Einstein Telescope

Het Nederlandse Innovation Handling en Belgische Calculus gaan samenwerken binnen het Interreg EMR project ET2SMEs (Einstein Telescope to Small and medium-sized enterprises).

De partijen ontwikkelen samen een systeem waarmee de temperatuur in de ondergrondse buizen van de Einstein Telescope zeer nauwkeurig kan worden gemeten en gemonitord. De temperatuurmeting zelf gebeurt via een meetsysteem op basis van geluidsgolven dat is ontwikkeld door Innovation Handling. Calculus ontwikkelt een cloudplatform om de temperatuurmetingen inzichtelijk te maken en te monitoren. Het gaat om baanbrekende nieuwe technologie. Onlangs namen zij een innovatievoucher ter waarde van € 50.000 in ontvangst.

Over de Einstein Telescope

De Einstein Telescope is een uniek project met enorme impact dat Europa wereldwijd op de kaart zal zetten. De Euregio Maas-Rijn is één van de regio’s die in aanmerking komt voor de huisvesting van deze grootschalige ondergrondse onderzoeksfaciliteit. De andere mogelijke locatie is Sardinië. Er wordt al volop ontwikkeld aan de technologie en hier liggen duurzame kansen voor bedrijven. Calculus en Innovation Handling hebben deze kans verzilverd en zullen de toegekende financiering gebruiken voor de ontwikkeling van hun gezamenlijke innovatie.

Gevoelige technologie

Met de ondergrondse Einstein Telescope wordt onderzoek gedaan naar zwaartekrachtsgolven. Dat zijn rimpelingen in het heelal die veroorzaakt worden door extreme gebeurtenissen, zoals de botsing van twee zwarte gaten. Om de golven te kunnen detecteren, worden in de kilometerslange tunnels van het observatorium lasers door vacuümbuizen afgevuurd op spiegels. Het gaat om bijzonder gevoelige technologie, waarbij omgevingsfactoren zoals temperatuur van cruciaal belang zijn. Elke kleine afwijking kan een grote impact hebben op de nauwkeurigheid van de metingen. De temperatuur in de buizen moet dus constant gemonitord worden.

Wilhelm van Schaik, CEO van Innovation Handling: “Met de akoestische sensoren, ondersteund door het cloudplatform, denken we samen een goede bijdrage te kunnen leveren aan het realiseren van gecontroleerde klimaat- en procesomstandigheden binnen de faciliteiten van de Einstein Telescope. De permanente monitoring maakt snel ingrijpen bij verstoring mogelijk. Daarnaast is het mogelijk om dit unieke meetconcept ook in andere toepassingen in te zetten.”

Rob Van Dun, CEO van Calculus: “We zijn bijzonder verheugd dat we een nieuw partnership met Innovation Handling kunnen opstarten. Op die manier verschenen ook nieuwe marktsegmenten op onze radar. De nieuwe technologie die we ontwikkelen voor de Einstein Telescope kunnen we bovendien naadloos integreren in ons innovatief Internet of Things- gebouwenbeheersysteem.”

Voor vragen kun je contact opnemen met:
Alyssa Horemans of Katrien de Paep van POM Limburg:
alyssa.horemans@pomlimburg.be
of
katrien.de.paep@pomlimburg.be
René Kessen van LIOF:
rene.kessen@liof.nl

Ga voor meer informatie over het project naar de website van ET2SMEs (opent in nieuw venster).

Deel dit artikel