Meteen naar de content

Trucks doen ge­o­lo­gisch on­der­zoek voor Ein­stein Te­le­sco­pe

In september rijdt een colonne van drie trucks door het Heuvelland en de Voerstreek. Hiermee wordt geologisch onderzoek gedaan als voorbereiding op de eventuele komst van de Einstein Telescope.

De Einstein Telescope vraagt om een rustige omgeving om goede metingen te kunnen verrichten en wordt op 200 tot 300 meter diepte gerealiseerd. Eerdere studies laten zien dat de bodem van de Euregio Maas-Rijn stil genoeg lijkt voor de Einstein Telescope. Maar er is een beter begrip nodig van andere factoren en een groter gebied. Daarom rijden drie trucks van 9 tot en met 23 september een route om nauwkeurig bodemonderzoek te doen. Elke tien meter laten de trucks een trilplaat zakken. Sensoren langs de route meten daar de gevolgen van, om nauwkeurig in kaart te brengen wat de bodem doet.

De trucks rijden onder meer tussen ‘s Gravenvoeren en Euverem, van Margraten naar Henri-Chapelle en tussen Neufchâteau en Sippenaeken. In kwetsbare gebieden, zoals dorpen of bij dassenburchten, wordt beperkt of niet gemeten om overlast te voorkomen.

Deel dit artikel