Meteen naar de content

Pop-up expositie Einstein Telescope in Discovery Museum Kerkrade

In het Discovery Museum in het Nederlandse Kerkrade is tot 9 januari 2023 een pop-up expositie over de Einstein Telescope (ET) te zien. Dit observatorium van wereldklasse voor het meten van zwaartekrachtsgolven komt mogelijk ondergronds in de grensstreek van Nederland, België en Duitsland te staan.

In de expositie krijgen bezoekers antwoord op allerlei vragen over Einstein Telescope. Zo wordt er verteld wat het observatorium precies meet, welke techniek daarvoor nodig is en wat voor vragen over het heelal wetenschappers willen beantwoorden met het nieuwe meetinstrument. Ook is er aandacht voor de betekenis van de mogelijke komst van de Einstein Telescope naar de regio.

De Nederlandstalige expositie is ontwikkeld in samenwerking met de Provincie Limburg, Maastricht University en het Nederlandse onderzoeksinstituut Nikhef. Zij bedachten interactieve elementen en films waarin schrijver en muzikant Frans Pollux samen met onderzoeker Gideon Koekoek uitlegt hoe zwaartekracht en zwaartekrachtsgolven werken en hoe de Einstein Telescope deze golven meet.

Zwaartekrachtsgolven

De Europese Einstein Telescope wordt een extreem gevoelig meetinstrument voor het meten en bestuderen van zwaartekrachtgolven. Die golven ontstaan bij heftige botsingen in het heelal en laten volgens de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein rimpels door het heelal gaan.

Door zwaarkrachtsgolven te meten willen wetenschappers meer leren over gebeurtenissen in het heelal die onzichtbaar zijn voor gewone telescopen. Zelfs krijgen ze zo inzicht over hoe het heelal zelf zich in de loop der tijd ontwikkeld onder de invloed van de nog mysterieuze donkere materie en donkere energie.

Deel dit artikel