Meteen naar de content

“Aarde wordt even drilpudding tijdens een zwaartekrachtsgolf”

Prominente aandacht voor Einstein Telescope tijdens tiende Nederlandse Gala van de Wetenschap.

Met als thema ‘Wetenschap werkt’ vond 22 november het tiende Nederlandse Gala van de Wetenschap plaats in Amsterdam. Ditmaal met prominente aandacht voor de Einstein Telescope en de kandidatuur van de Euregio Maas-Rijn als locatie voor dit observatorium.

NWO-voorzitter en gala-curator Marcel Levi was een van aandachtige luisteraars bij het boeiende verhaal van Gideon Koekoek, theoretisch natuurkundige van de Universiteit Maastricht. Gideon nam iedereen mee in de kansen en uitdagingen die er in wetenschappelijk opzicht liggen bij het meten van zwaartekrachtsgolven. Met de ET Pathfinder als ‘proefopstelling’ kan al veel technologie worden getest voor de Einstein Telescope. En voor wie zich moeilijk kon voorstellen wat er precies gebeurt wanneer een zwaartekrachtsgolf de aarde raakt, had Gideon Koekoek een verhelderende vergelijking: als de aarde door een zwaartekrachtsgolf wordt geraakt, trilt die als een drilpudding.

Gideon Koekoek kijkt terug op een goede en zinvolle bijeenkomst. “Het gala van de Wetenschap is een mooi podium om de ontwikkelingen van Einstein Telescope en ET Pathfinder te delen, en iedereen te laten weten wat er voor moois gebeurt in Zuid-Limburg. Daarnaast is het belangrijk om uit te leggen dat de investeringen niet alleen goed zijn voor de wetenschap, maar ook voor de Euregio en maatschappij.”

Lees hier het verslag van het Gala van de Wetenschap in NewScientist NL

Foto: Gala van de Wetenschap (New Scientist NL) / Bob Bronshoff

Deel dit artikel