Meteen naar de content

Site Preparation Board voor Einstein Telescope in Maastricht

Van 23 tot en met 25 januari 2023 kwamen in het Nederlandse Maastricht experts uit heel Europa samen om te praten over de voorbereidingen voor de Einstein Telescope. Daarbij ging het over onderwerpen van bodemonderzoek en ruismetingen tot technische ontwerpen en juridische aspecten van de aanleg van dit baanbrekende observatorium voor het waarnemen van zwaartekrachtsgolven.

Observatorium

De Einstein Telescope wordt een ondergronds observatorium van wereldklasse om zwaartekrachtsgolven te meten. Die onzichtbare rimpelingen in het weefsel van het heelal zijn een revolutionaire nieuwe manier om ons universum te onderzoeken. Zwaartekrachtsgolven geven informatie die niet te zien is met ‘standaard’ telescopen, die kijken naar elektromagnetische golven zoals het gewone zichtbare licht .

In Nederland, België en Duitsland werken onderzoekers, bedrijven en overheden samen aan een zo sterk mogelijk bid book om Einstein Telescope te huisvesten in de grensstreek van de drie landen. Naast deze Euregio Maas-Rijn is ook het Italiaanse Sardinië kandidaat.

Europees niveau

Om de verschillende activiteiten rond het toekomstige observatorium te coördineren en te komen tot eenduidige specificaties wordt er op Europees niveau gewerkt aan de Einstein Telescope. “We willen ervoor zorgen dat we in Europa zo goed mogelijk samenwerken om de Einstein Telescope voor te bereiden”, zegt hoogleraar Andreas Freise (Vrije Universiteit Amsterdam en Nikhef) aan het begin van de workshop in Maastricht. Freise werd in 2022 Europees projectdirecteur van de internationale Einstein Telescope-collaboratie.

Tijdens de workshop kwamen onderwerpen aan bod van bodemstudies en werk aan een eisenpakket voor tunnelbouw, tot aan studies over planologische en juridische aspecten. De deelnemers – veertig live en dertig online – deelden informatie over de verschillende kandidaatsites en maakten plannen voor vervolgstudies.

Mede-organisator Frank Linde (Nikhef) kijkt tevreden terug op de bijeenkomst: “Het is belangrijk dat er – net als bij de vorige workshop op Sardinië – ook nu weer experts op het gebied van geologie en civiele techniek aanwezig waren. Juist die hebben we nodig om een objectief beeld te kunnen krijgen van de kwaliteiten van de verschillende locaties die Einstein Telescope willen huisvesten.”

Deel dit artikel