Meteen naar de content

Euregio Maas-Rijn: ‘Samen structurele verandering gedurfd aanpakken’

Op 9 april was er een Parlementaire Dag in Berlijn. Hier bespraken vertegenwoordigers van de regio Aken en de Euregio Maas-Rijn de uitdagingen van een grensregio en de mogelijkheden van de Einstein Telescope voor de regio met parlementsleden en genodigden uit politiek en bestuur. De Euregio Maas-Rijn is een van de best verbonden grensregio’s van Europa. Al tientallen jaren wordt er op verschillende niveaus samengewerkt en is de Euregio gezamenlijk ontwikkeld.

In Berlijn bespraken vertegenwoordigers van de regio Aken en de Euregio Maas-Rijn met leden van de Bondsdag en genodigden de obstakels en vooral de vele mogelijkheden van een grensregio. Het evenement werd georganiseerd door de Region Aachen Zweckverband en de EGTS Euregio Maas-Rijn.

Het gesprek tijdens de “Parlementaire Middag” ging onder andere over de uitdagingen die het einde van de steenkoolwinning met zich meebrengt. “De Euregio Maas-Rijn heeft de beste voorwaarden voor structurele verandering dankzij haar uitstekende grensoverschrijdende netwerken van wetenschap en bedrijfsleven. Het is belangrijk dat we de geëvalueerde toekomstige projecten samen gedurfd aanpakken”, zei Tim Grüttemeier, vicevoorzitter van de aandeelhoudersvergadering van de Zukunftsagentur Rheinisches Revier en gemeenteraadslid van de StädteRegion Aachen.

Kansen

Een van deze belangrijke projecten is de Einstein Telescope, waarvan Grüttemeier niet de enige is die hoopt dat het een deel van de oplossing kan worden. Naast de uitstekende wetenschappelijke aspecten is de telescoop ook een economisch megaproject dat de komende 50 jaar, inclusief de bouw, 1500 directe en indirecte banen kan opleveren. “Een kans die de Euregio niet mag missen”, zegt Thomas Wilk, voorzitter van de districtsregering van Keulen, voorzitter van de Region Aachen Zweckverband en bestuurslid van de EGTS Euregio Maas-Rijn. Voor een succesvolle realisatie is echter ook steun op federaal niveau nodig.

De daaropvolgende “Parlementaire Avond” werd georganiseerd onder het motto “barrières slechten om het dagelijkse grensoverschrijdende leven gemakkelijker te maken”. Hoewel grensoverschrijdend wonen, werken, leren en leven voor veel van de vier miljoen inwoners van de Euregio Maas-Rijn een normaal onderdeel van het dagelijks leven is, wordt dit bemoeilijkt door administratieve obstakels. Nationale regels en wetten zijn niet afgestemd op grensregio’s. Reden genoeg om de grensoverschrijdende uitdagingen uitgebreid te bespreken in Berlijn.

Dimensies openen

“30 procent van de inwoners van Europa woont in grensgebieden. Als we erin slagen de Einstein Telescope naar de Euregio Maas-Rijn te brengen, zal dit soort euregionale samenwerking nieuwe dimensies openen voor grensoverschrijdende samenwerking in Europa”, benadrukt Emile Roemer, voorzitter van de EGTS Euregio Maas-Rijn en Commissaris van de Koning in de Nederlandse provincie Limburg.

De Einstein Telescope is een ontwerpconcept voor een Europese zwaartekrachtgolfdetector van de zogenaamde derde generatie, die ongeveer tien keer gevoeliger zal zijn dan de huidige instrumenten. Hij zal een duizend keer groter gebied van het heelal kunnen analyseren op zoek naar zwaartekrachtgolven en bronnen kunnen detecteren waarvoor de huidige instrumenten te zwak zijn. 

Deel dit artikel