Meteen naar de content

Wallonië investeert 10 miljoen euro in Einstein Telescope

De Waalse regering heeft besloten om vier onderzoeksprojecten te financieren aan de ULiège, de UCLouvain, de UMons en de ULB. Wallonië investeert daarmee 10 miljoen euro om de kandidatuur van de Euregio Maas-Rijn (EMR) voor de Einstein Telescope (ET) te ondersteunen.

Minister van Onderzoek en Innovatie Willy Borsus heeft dit namens de Waalse regering besloten om het wetenschappelijke en economische ecosysteem van de regio te versterken, met een bijzondere focus op ruimtevaartwetenschappen en fundamentele fysica.

Dit is in lijn met het bid van de EMR om de Einstein Telescope te huisvesten, die de potentie heeft om een onderzoeksinfrastructuur van wereldklasse te creëren in onze regio, vergelijkbaar met CERN in Zwitserland. Om de mogelijke vestiging van de Einstein Telescope te ondersteunen, heeft Wallonië al twee initiatieven medegefinancierd via het Interreg-programma: ET2SMEs en E-TEST, die in 2023 afliepen. Het eerste project was bedoeld om onderzoek bij MKB/KMO’s te bevorderen, terwijl het tweede een geologische studie van de bodem van de regio en de ontwikkeling van een prototype van een cryogene spiegel omvatte.

Onderzoeksprojecten

Met deze nieuwe financieringsronde heeft Wallonië vier grote onderzoeksprojecten gelanceerd:

ETGEO: Dit project richt zich op het bestuderen van de ondergrond om de optimale locatie voor de telescoop te bepalen. Het maakt gebruik van geavanceerde hydrogeofysische technieken om de bodem te karakteriseren en de impact ervan op de prestaties van de telescoop te beoordelen.

ETOPT: Dit project is gericht op de ontwikkeling van innovatieve laser- en optische oplossingen voor de interferometers van de telescoop. Deze oplossingen moeten uiterst nauwkeurig en stabiel zijn, wat nodig is om de minieme variaties in de ruimtetijd te detecteren die worden veroorzaakt door zwaartekrachtgolven.

CRISTAL: Dit project is gebaseerd op de ontwikkeling van een prototype van een cryogene spiegel om een laboratorium te creëren voor onderzoek naar cryogene technologieën. Begin 2024 doorstond dit prototype, ontwikkeld in Luik en het enige in zijn soort ter wereld, een reeks tests die aantoonden dat het kan worden afgekoeld tot een temperatuur van 22 Kelvin. Dit laboratorium is bestemd voor bedrijven en onderzoekers en biedt een cryogene omgeving op ware grootte om geavanceerde technologieën voor de Einstein Telescoop te valideren.

ETLOG: Met de enorme hoeveelheid gegevens die de telescoop genereert, richt dit project zich op de ontwikkeling van geavanceerde software en een robuuste computerinfrastructuur om deze gegevens efficiënt te verwerken. Het bestrijkt verschillende belangrijke gebieden van de verwerking van zwaartekrachtgegevens.

Deze projecten, in combinatie betekenen een belangrijke stap in de richting van een dynamisch en competitief wetenschappelijk ecosysteem in Wallonië.

“De Einstein Telescope is een groot project dat een sector belichaamt (wetenschap en ruimtevaart) die een sleutelrol speelt in de Waalse economie. Deze onderzoeksprojecten zijn een sterk signaal voor innovatie, onderzoek, wetenschap en economische ontplooiing in Wallonië. De spin-offs zullen positief zijn voor Waalse KMO’s en onderzoekscentra, hun expertise en kwalificaties consolideren, hun activiteiten uitbreiden, nieuwe markten aanboren, innovatieve spin-off technologieën creëren, nieuwe contracten en grensoverschrijdende economische en wetenschappelijke uitwisselingen stimuleren.”

Willy Borus
Deel dit artikel