Meteen naar de content

Belgische Raad van State schrapt windmolens Dalhem voor Einstein Telescope

De Belgische Raad van State heeft woensdag 29 maart 2023 de vergunning geschrapt van zes nog te bouwen windturbines in de Waalse gemeente Dalhem. Die gemeente ligt in het zoek- en beschermingsgebied waar de Einstein Telescope mogelijk wordt gebouwd. Tegen die voorgenomen bouw waren bezwaren ingediend door onder andere de Vlaamse regering, de Vlaamse gemeente Voeren en de Universiteit Luik, die daarmee wilden voorkomen dat er via nieuwe windturbines extra ruis in de bodem zou ontstaan. Dat is ongewenst voor de Einstein Telescope-plannen. De telescoop werkt optimaal bij een zo ruisvrij mogelijke bodem.

Eind vorig jaar gingen Provinciale Staten van de Nederlandse provincie Limburg om diezelfde reden vrijwel unaniem akkoord met het voorstel ook in het zoek- en beschermingsgebied van de Einstein Telescope geen initiatieven voor windturbines toe te staan.

Deel dit artikel