Meteen naar de content

Einstein Telescope is must-have observatorium voor Europese astronomen

De Einstein Telescope is een van de belangrijkste onderzoeksfaciliteiten om in te investeren voor de astronomie. Dat stelt het Europese samenwerkingsverband van sterrenkundigen en onderzoeksfinanciers Astronet in zijn nieuwe roadmap voor toekomstige telescopen.

Wat zijn de grote vragen in de sterrenkunde en wat voor apparatuur is er nodig om die te kunnen beantwoorden? Om steeds scherper en verder te kunnen kijken, plannen astronomen graag ver vooruit. Zo bracht het Europese samenwerkingsverband Astronet recent zijn nieuwe Roadmap 2022 – 2035 uit, met de belangrijkste onderzoeksfaciliteiten om toekomstige sterrenkundigen mee uit te rusten. De Einstein Telescope wordt daarin prominent genoemd als een essentieel onderdeel van de toekomstige observatoria. De opname in deze onafhankelijke roadmap onderstreept het belang van de Einstein Telescope voor de sterrenkunde.

Extreme zwaartekracht

Zwaartekrachtsgolven ontstaan bij heftige schokbewegingen in het heelal. Botsende zwarte gaten en neutronensterren bijvoorbeeld, zoals het bestaande Amerikaanse observatorium LIGO al kan zien. Omdat zwaartekrachtsgolven zonder te verzwakken door normale materie glippen, zijn ze een ideale manier om verschijnselen te onderzoeken die onzichtbaar zijn voor normale telescopen.

De Einstein Telescope wordt naar verwachting rond 2035 operationeel. Volgens de Astronet-Roadmap: “Met detectoren zoals de Einstein Telescope kunnen we vrijwel overal in het heelal compacte objecten horen botsen” — de restanten van zware sterren zoals zwarte gaten en neutronensterren. “Dan kunnen we reconstrueren hoe zulke dubbelsterren ontstaan en hoe de partners elkaar tijdens hun levensloop beïnvloeden.”

“De techniek die wordt ontwikkeld voor de Einstein Telescope en de Cosmic Explorer [tegenhanger in de V.S.] wordt wel tien keer zo gevoelig worden als die van hun voorgangers”, stelt Astronet in zijn nieuwe Roadmap. Daardoor kan de Einstein Telescope naar verwachting het rommelen van het heelal vlak na de Oerknal horen, en zelfs oneffenheden op rondtollende neutronensterren: “Een nieuwe manier om te onderzoeken hoe het heelal werkt in situaties van extreme zwaartekracht.”

Afbeelding: Astronet-eu.org

Deel dit artikel