Meteen naar de content

Veel belangstelling van het Benelux Parlement

Veel belangstelling, enthousiasme en relevante vragen. Zo kan de sessie van het Benelux Parlement over de Einstein Telescope het beste worden samengevat.

Het Benelux Parlement bestaat uit volksvertegenwoordigers uit Luxemburg, België en Nederland, die grensoverschrijdende onderwerpen bespreken, afstemmen en in eigen land onder de aandacht brengen. De Einstein Telescope is daar een voorbeeld van. Het was dan ook een van de onderwerpen tijdens de tweedaagse van dit parlement in Maastricht.

Guido Derks, directeur van de Einstein Telescope, nam de politici mee in de meest recente ontwikkelingen in de huidige haalbaarheidsfase en naar de stappen die de komende jaren gezet worden. Hij verwees daarbij onder andere naar een motie die het parlement enkele jaren eerder heeft aangenomen, waarin de steun voor het ondergrondse observatorium werd onderschreven. Die steun is er nog onverminderd, zo viel tijdens de bijeenkomst te concluderen.

De vragen van de politici aan Derks hadden onder andere betrekking op de ontmanteling van de Einstein Telescope in 2085, op de bouwmethoden, op het draagvlak in de omgeving en op de relatie tussen het ondergrondse observatorium en windmolens.

Deel dit artikel