Meteen naar de content

Discovery Museum Kerkrade krijgt onderwijscentrum over Einstein Telescope

Het Einstein Telescope Education Centre, kortweg ETEC: zo heet het onderwijscentrum dat het Nederlandse Discovery Museum gaat inrichten in zijn vijf verdiepingen tellende Cube-gebouw in Kerkrade. Scholieren kunnen er aan de slag met lesmateriaal op basis van actueel onderzoek naar de Einstein Telescope. Daarnaast biedt ETEC vanaf schooljaar 2024-2025 in elk geval drie jaar lang een podium om kennis te maken met techniek en bèta-onderwijs.

De (onderwijs)inhoudelijke programma’s met onderwerpen over bijvoorbeeld zwaartekracht, zwarte gaten en andere fysica worden ontwikkeld samen met Gideon Koekoek, theoretisch natuurkundige aan de Faculty of Science and Engineering van de Universiteit Maastricht.

Naast deze focus op onderwijs is ETEC straks ook geregeld geopend voor iedereen die geïnteresseerd is in de Einstein Telescope. Bedrijven en instellingen die kennis willen uitwisselen over technieken voor het ondergronds observatorium kunnen in het ETEC bijeenkomsten organiseren.

Het Projectbureau Einstein Telescope/Nikhef is een van de vele partners die het ETEC mogelijk maakt. Andere partners zijn onder andere Provincie Limburg, Universiteit Maastricht en het Dutch Black Hole Consortium.

Stan Bentvelsen, wetenschappelijk directeur van het projectbureau Einstein Telescope EMR en directeur Nikhef is enthousiast: “Het ETEC is een fantastisch initiatief van Discovery Museum waaraan wij als projectbureau Einstein Telescope in deze euregio graag een steentje bijdragen. Op de eerste plaats omdat de Einstein Telescope er een centrale rol speelt. Verder omdat Discovery Museum een heel goed museum is, waar dit uitstekend bij past. Ten slotte, misschien wel het belangrijkste, omdat kinderen en opgroeiende jongeren hier ervaren hoe belangrijk en boeiend techniek en bèta-wetenschap zijn. Deze jongeren zijn straks de mensen op wie bij de Einstein Telescope een goede en uitdagende toekomst in deze regio wacht.”

Deel dit artikel