Meteen naar de content

Wordt de Einstein Telescope het CERN van de Euregio?

Fundamenteel wetenschappelijk onderzoek biedt kansen voor de samenleving en het bedrijfsleven, betoogt Han Dols, hoofd business Development & Entrepreneurship CERN en lid van de Nederlandse adviesraad valorisatie voor de Einstein Telescope. In een videointerview vertelt hij over de parallellen tussen CERN en de Einstein Telescope als aanjagers van innovatie.

We geven het graag toe: het voelt als een compliment als wordt gezegd dat de Einstein Telescope misschien wel op lange termijn van het hetzelfde kaliber en impact zou kunnen worden als het Europese deeltjeslab CERN in het Zwitserse Genève. CERN, opgericht in 1954 als wetenschappelijke vredesorganisatie, is wereldwijd toonaangevend op het gebied van onderzoek in de deeltjesfysica. Met de deeltjesversneller LHC herbergt CERN het grootste wetenschappelijk instrument ter wereld. Daarnaast zijn bij CERN, soms min of meer toevallig, innovaties ontwikkeld zoals ons huidige internet, röntgenfoto’s in kleur en CERN-technologie voor de protonentherapie in de gezondheidszorg. En heel praktisch en alledaags: het touchscreen op bijvoorbeeld de mobiele telefoon. Een technologie waar CERN in de jaren zeventig al mee experimenteerde.

Internationaal en in de regio

Internationale samenwerking, maar ook die in de regio en met het innovatieve bedrijfsleven waren en zijn voor CERN erg belangrijk, zo vertelt Han Dols in deze video. De geboren Sittardenaar (Nederland) werkt sinds 2017 voor CERN, waar hij als hoofd Business Development onder andere verantwoordelijk voor strategische samenwerking en allianties op innovatief gebied binnen de 23 landen die bij CERN zijn aangesloten.

Recent trad Han Dols toe tot de adviesraad voor het Nederlandse valorisatieprogramma voor de Einstein Telescope. In het interview vertelt hij over de parallellen tussen CERN en de Einstein Telescope, de kansen die fundamenteel wetenschappelijk onderzoek het bedrijfsleven biedt, maar ook welke lessen van CERN de ontwikkeling van de Einstein Telescope verder kunnen helpen.

Deel dit artikel