Meteen naar de content

Ontdekkingen op grote diepte

De boorcampagne voor de Einstein Telescope moet meer informatie leveren over de samenstelling en stabiliteit van de bodem in het zoekgebied voor de telescoop. Onze geologen kunnen hun hart ophalen bij grote en kleine ontdekkingen uit de bodem. Wat is het? Waar komt het vandaan? Hoe oud is het? Geert-Jan Vis, geoloog bij TNO en betrokken bij de Einstein Telescope, heeft voor de recente boringen in het Waalse Hombourg en Aubel een paar vondsten nader bestudeerd en de opvallendste zaken op een rij gezet.

Geert-Jan Vis

Hombourg

62 meter diepte

Een broedsel van bij elkaar gespoelde kleine goniatieten in de gesteentekern van boring Hombourg. Goniatieten zijn ammoniet-achtige in zee levende mollusken (weekdieren). Ouderdom: Namurien B (ruim 300 miljoen jaar oud).

58,7 meter diepte

Een afdruk van de schelp van een tweekleppig weekdier uit het Pecten geslacht in de gesteentekern van boring Hombourg. Een moderne variant hiervan kennen we als de eetbare coquille. Dit exemplaar is met zijn ruim 300 miljoen jaar ruim over de houdbaarheidsdatum heen (Namurien B).

219 meter diepte

Een gesteentekern van boring Hombourg met een koraal (Siphonodendron martini) uit het vroege Carboon. Dit gesteente is ruim 335 miljoen jaar oud.

Aubel

87 meter diepte

Een stuk gesteentekern uit boring Aubel met een typische afwisseling van lichte en donkere kleuren die bekend staat als zebradolomiet. Dit is het gevolg van de (re)kristallisatie van mineralen uit zeer warm grondwater ten tijde van gebergtevorming.

Detail

Dit is een detail van een stuk gesteentekern uit boring Aubel met een holte in de zebradolomiet. Hier zijn duidelijk herkenbare kristallen gevormd. De goudkleurige kristallen zijn pyrietkristallen (ijzerdisulfide).

294 meter diepte

Een ader van lichtroze kristallen in een gesteentekern die bestaat uit grijze zandsteen met kleisteenlagen. De ader bestaat waarschijnlijk uit dolomiet. Het stromende warme grondwater waaruit lang geleden de kristallen groeiden heeft duidelijk stukken van het grijze gesteente meegevoerd.

Deel dit artikel