Meteen naar de content

Spacetime winnaar op Cannes World Film Festival

De film ‘Spacetime, the era of gravitational waves’ is tijdens het Cannes World Film Festival tot beste ‘scientific film’ gekroond. Ook op andere festivals is de korte documentaire gelauwerd of genomineerd voor de prijzen. De film is onderdeel van het scholierenprogramma in het Einstein Telescope Education Centre (ETEC) in Kerkrade. Spacetime is in opdracht van het Dutch Black Hole Consortium (DBHC) gemaakt door Jeroen Hoekstra van Big Pixel.

Meer prijzen en nominaties

Niet alleen op het filmfestival in Cannes is Spacetime in de prijzen gevallen. Tijdens het CineTech Future Fest in het Poolse Opole beoordeelde de jury de film als de beste korte documentaire.  Dat was ook het geval op het LuminaFlicks International Short Film Fest in Albanië. In Straatsburg tijdens het International Film Festival was de prijs voor ‘film met het beste geluid’ voor Spacetime. Ook waren er eervolle vermeldingen tijdens andere festivals, onder andere in Amsterdam. Verder is de film genomineerd voor komende festivals in het buitenland.

Dutch Black Hole Consortium

De documentairefilm in 3D legt uit wat zwaartekrachtgolven zijn en hoe het meten ervan door de Einstein Telescope nieuwe baanbrekende inzichten kan opleveren over het heelal. Opdrachtgever voor de film is het Dutch Black Hole Consortium (DBHC). Dat is de groep van meer dan 30 wetenschappers, die een onderzoeksprogramma naar zwarte gaten door heel Nederland uitvoeren. Hierbij gaat het om nieuwe telescooptechnologieën, het bestuderen van de geologie van de mogelijke locatie voor de Einstein Telescope en probeert het DBHC diepgaande theoretische en astronomische vragen over ruimte en tijd te beantwoorden. Maureen Voestermans van het DBHC en Gideon Koekoek werkzaam bij de Universiteit Maastricht en het DBHC schreven het script van de film. Alexandra Mitchell van Nikhef heeft de Engelstalige versie van de film ingesproken. De film is beschikbaar in de talen Engels, Nederlands, Duits en Frans.

Maureen Voestermans is uiteraard blij met het succes van film: “Uiteraard zijn de credits voor filmmaker Jeroen Hoekstra. Daarnaast gaat het ons vooral ook om aandacht te krijgen en interesse te wekken voor het belangrijk van onderzoek naar zwaartekrachtgolven. Dat begint bij de wetenschap, maar uiteindelijk profiteert de hele maatschappij van wat die kennis kan opleveren in ons dagelijks leven. En hopelijk draagt de aandacht voor de film bij aan de bekendheid van de Einstein Telescope en aan het mooie werk van het ETEC in Kerkrade.”

ETEC

In het Einstein Telescope Education Centre in Kerkrade, onderdeel van het Discovery Museum, krijgen scholieren de gelegenheid om op diverse manier kennis te maken en zelf aan de slag te gaan met het fenomeen zwaartekrachtgolven, met de Einstein Telescope die deze golven gaat meten en met natuurkundige principes die hieraan ten grondslag liggen. Het programma begint met de vertoning van de film in het Aardetheater.

Vanwege de grote belangstelling vanuit de Euregio wil ETEC het programma komend schooljaar ook een dag per week aan Belgische en Duitse scholen uit de Euregio aanbieden. Daarnaast komt ETEC tegemoet aan de vraag om ook algemeen publiek te laten kennismaken met het programma rond zwaartekrachtgolven. Vanaf juni is ETEC een zondag per maand ook geopend voor andere geïnteresseerden. 

Share this article