Meteen naar de content

Regering Noordrijn-Westfalen wil Einstein Telescope steunen

De regering van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen kondigt financiële steun voor Einstein Telescope in de Euregio Maas-Rijn aan, de grensregio van België, Nederland en Duitsland. Ook roept zij de regering in Berlijn op om zich achter het project te scharen.

In een schriftelijk rapport (pdf, Duits) kondigde de minister van Cultuur en Wetenschap Ina Brandes (CDU) van de Noordrijn-Westfalen aan dat de deelstaatregering een financiële bijdrage zal leveren wanneer de Einstein Telescope de realisatiefase ingaat. Een centrale voorwaarde hiervoor is een bijbehorende toezegging van de federale regering in Berlijn.

Brandes deed de aankondiging in een brief aan de wetenschapscommissie van de Landtag, waarin zij de oprichting aankondigde van een grensoverschrijdende Task Force Einstein Telescope. De concrete samenstelling wordt momenteel samen met partners uit Nederland en België uitgewerkt.

Huisvesten

De Einstein Telescope wordt een baanbrekende Europese meetfaciliteit voor zwaartekrachtsgolven, een nieuwe manier om het heelal te observeren. Momenteel heeft naast de Euregio Maas-Rijn ook het Italiaanse Sardinië interesse om het instrument te huisvesten.

Het besluit over de uiteindelijke lokatie van Einstein Telescope wordt naar verwachting in 2025 genomen door Europese overheden. Onderzoekers, bedrijven en overheden in de Euregio Maas-Rijn werken momenteel aan een zogeheten bid book dat de kwalificatie van de regio onderstreept.

Foto:

Landtag Noordrijn-Westfalen. Copyright: Landtag NRW / Bernd Schälte

Deel dit artikel