Meteen naar de content

TNO ondersteunt projectbureau Einstein Telescope EMR

TNO ondersteunt Einstein Telescope

Het projectbureau Einstein Telescope – Euregio Maas-Rijn (EMR) wordt de komende twee jaar ondersteund door TNO – Geologische Dienst Nederland. Die ondersteuning richt zich op het haalbaarheidsonderzoek naar de geschiktheid van de ondergrond. Daartoe sloten Michiel van der Meulen namens TNO en directeur Stan Bentvelsen van Nikhef recent een overeenkomst.

Nikhef is de wetenschappelijk partner in het projectbureau dat de komende jaren de haalbaarheid van de Einstein Telescope in de Euregio Maas-Rijn in kaart brengt. TNO (Nederlandse organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek) werkt aan innovatieve oplossingen met aantoonbare impact voor een veilige, gezonde, duurzame en digitale maatschappij en het verdienvermogen van Nederland. De Geologische Dienst Nederland is het kennis- en onderzoekscentrum van de Nederlandse ondergrond.

In de samenwerking met het projectbureau Einstein Telescope EMR is afgesproken dat TNO een bijdrage levert aan het integrale plan van aanpak om de geschiktheid van de ondergrond verder te bepalen. Ook gaat TNO de uitvoering van die aanpak begeleiden en toetsen. Ten slotte beoordeelt ook TNO de onderzoeksresultaten.

Michiel van der Meulen van TNO (rechts op de foto): “We zijn er trots op een bijdrage te kunnen leveren aan het grondonderzoek en kijken uit naar de samenwerking met het projectbureau. Het is een fantastisch vooruitzicht om de structuur van het heelal vanuit de ondergrond te kunnen bestuderen.”

Nikhef-directeur Stan Bentvelsen: “Bij zo’n grote en ingewikkelde opgave als het werken aan de Einstein Telescope is het belangrijk dat je je laat ondersteunen door goede partners. We hebben flink wat deskundigheid zelf in huis, maar het is altijd verstandig dat ook een andere deskundige meekijkt, adviseert en het resultaat meeweegt. We zijn blij dat een toonaangevend instituut als TNO dat voor ons gaat doen.”

Deel dit artikel