Meteen naar de content

Vlaamse minister Demir: geen nieuwe windturbines in gebied Einstein Telescope

De Vlaamse minister Zuhal Demir (Omgeving) geeft geen vergunningen voor nieuwe windturbineprojecten af in het gebied waar de Einstein Telescope mogelijk wordt gebouwd. Ze vraagt ook de lokale besturen en adviesorganen daarnaar te handelen door negatief te adviseren over vergelijkbare aanvragen.

De Vlaamse minister Zuhal Demir (Omgeving) geeft geen vergunningen voor nieuwe windturbineprojecten af in het gebied waar de Einstein Telescope mogelijk wordt gebouwd. Ze vraagt ook de lokale besturen en adviesorganen daarnaar te handelen door negatief te adviseren over vergelijkbare aanvragen.

Het belang van de Einstein Telescope weegt volgens de minister zwaarder omdat „De Einstein Telescope 2 miljard aan investeringen en tot meer dan 1500 jobs kan opleveren. In het belang van onze economie en de welvaart van de Limburgers is het dan ook evident dat we deze voorzorgsmaatregel nemen”, stelt Demir. Ze vindt dat de plannen voor de detector niet „gehypothekeerd” mogen worden door windmolens. Als dat nodig is, gaat Demir ook in beroep tegen windturbineprojecten in de buurlanden.

Wallonië

Voor de Einstein Telescope is een stille, ruisarme omgeving nodig. Eerder deze week zette de Belgische Raad van State een streep door de vergunning voor het windturbineplan Knauf in Visé. Een een paar dagen eerder gebeurde hetzelfde voor windmolens in Oupeye-Juprelle.

Afgelopen maart vernietigde de Belgische Raad van State de vergunning voor zes turbines bij Dalhem omdat die een bedreiging voor de komst van de Einstein Telescope vormen. Dat laatste belang woog volgens de Raad van State zwaarder wegen dan het belang van windturbines.

Eind vorig jaar besloot ook Provinciale Staten van de (Nederlandse) Provincie Limburg tot een zogenoemde stand still-situatie voor nieuwe windmolenplannen in het zoek- en beschermingsgebied van de Einstein Telescope.

Er lopen nog gesprekken over het plan van de Duitse stad Aken, waarin nieuwe windturbines in het zoek- en beschermingsgebied niet worden uitgesloten.

Lees de LinkedIn-post van minister Demir

Deel dit artikel