Meteen naar de content

‘Nú is het moment om onze kinderen voor te bereiden’

Om een succes te maken van een majeur project als de Einstein Telescope, moet je bij de jeugd beginnen. Dat stelt Gène Bertrand, programmamanager bij Discovery Museum in het Nederlandse Kerkrade. Vanaf schooljaar 2024-2025 opent het Discovery Museum het Einstein Telescope Education Centre (ETEC). Scholieren, maar ook andere belangstellenden, worden hier met expo’s, demonstraties en proeven meegenomen in de wereld van de Einstein Telescope.

“Het Discovery Museum is partner van het Dutch Black Hole Consortium”, begint Gène. “Hierin werkt een groot aantal instellingen en bedrijven samen aan een beter begrip van zwarte gaten, de meest extreme en mysterieuze objecten in het universum. Naast het fundamentele natuurwetenschappelijke onderzoek richt het consortium zich ook op het bevorderen van publiek begrip van moderne natuurwetenschap. Dit stuk pakt het Discovery Museum samen met Museum Boerhaave in Leiden op.”

Beeld: Jonathan Vos Photography
Gène Bertrand van het Discovery Museum Kerkrade. Beelden: Jonathan Vos Photography

Wetenschap dichterbij

“Bij het Discovery Museum zetten we complexe wetenschappelijke thema’s om in begrijpelijke projecten. We willen vooral laten zien waarom iets van belang is voor ons mensen, waarom het jou en mij raakt. Zo willen we wetenschap dichterbij brengen. De Einstein Telescope is een ongelooflijk boeiend onderwerp dat zich daar goed voor leent. We maakten eerder al een online videoserie, een reizende tentoonstelling en in onze vaste expositie besteden we er aandacht aan. Daarnaast zijn we bezig met een film voor het Aarde Theater, ons 3D multimediatheater, waarin je wordt meegenomen in de wereld van zwarte gaten en zwaartekrachtsgolven. Het is mooi dat we straks met het ETEC nog meer facetten van de Einstein Telescope kunnen belichten.”

Vier etages

Het ETEC is primair gericht op leerlingen uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs, met de profielen natuur & techniek en natuur & gezondheid. Gène neemt ons mee in de plannen: “We richten vier etages in het Cube gebouw hiervoor in. Op een etage komt een expo die vragen beantwoordt als ’wat zijn zwarte gaten?’, ’Hoe kunnen we met zwaartekrachtsgolven de oorsprong van het heelal meten?’ en ‘welke rol speelt de Einstein Telescope hierin?’. Daarnaast komt er een Gravity Lab waarin scholieren praktische experimenten kunnen doen. In de Gravity Studio kunnen ze het geleerde omzetten in multimediale presentaties, van TikTok-filmpje tot podcast. En tot slot komt er een ontmoetingsplek waar evenementen kunnen plaatsvinden: het Gravity Forum.”

Het onderwijscentrum is momenteel volop in ontwikkeling. “We willen aanbieden waar behoefte aan is. De uitdaging is om kinderen te motiveren ermee verder te gaan, zonder hen af te schrikken. Voor de inhoudelijke invulling werken we nauw samen met partners. Zoals wetenschappers van de Universiteit Maastricht en Nikhef, maar ook docenten uit het voortgezet onderwijs. Samen met die partijen ontrafelen we de complexiteit van de Einstein Telescope en zetten we die om in leuke, spannende actiemomenten.”

Gène Bertrand van het Discovery Museum Kerkrade. Beeld: Jonathan Vos Photography

“We ontrafelen de complexiteit en zetten die om in leuke, spannende actiemomenten.”

Gène Bertrand

Zaadje planten

Gène: “Wanneer besloten wordt de Einstein Telescope hier te bouwen zet het onze regio echt op de kaart, daarvan ben ik overtuigd. De Einstein Telescope is niet alleen een impuls voor de wetenschapsagenda, maar biedt ook talrijke kansen voor opleiding en onderzoek. Daarnaast is het een belangrijke ontwikkeling als je kijkt naar werkgelegenheid en Euregionale samenwerking. Maar een voorwaarde voor succes is wel dat we de jeugd meenemen. Als de beslissing positief uitvalt, staan we nu zo’n tien jaar voor de opening van de Einstein Telescope. Nú is het moment om onze kinderen voor te bereiden. Want als je nu dat zaadje plant, kiezen ze straks wellicht voor een opleiding in deze richting en vertrekken ze niet uit de regio.”

In september 2024 wordt het ETEC geopend. “Scholieren zijn de hoofddoelgroep, maar we gaan het Einstein Telescope Education Centre ook één keer per maand openstellen voor andere geïnteresseerden”, besluit Gène.

De videoserie die Discovery Museum maakte over de Einstein Telescope is te zien op YouTube

Deel dit artikel