Meteen naar de content

Einstein Telescope-kandidaten overleggen over gedeelde criteria bodemonderzoek

Met welke meetmethodes bepalen we of de ondergrond geschikt is voor de Einstein Telescope, en met welke criteria vergelijken we de Euregio Maas-Rijn, Sardinië en misschien ook Lausitz? Die vragen stonden centraal tijdens de derde bijeenkomst van de Site Preparation Board voor de Einstein Telescope in Amsterdam.

Resultaten van boorcampagnes in de Euregio Maas-Rijn (EMR) en Sardinië, ondergrondse waterstromen, ervaring met bodemruis bij de bestaande zwaartekrachtsgolfdetectoren KAGRA (Japan) en Virgo (Italië), het effect van magneetvelden en de bodem doorlichten met weerstandsmetingen: op 6 en 7 december konden geologen en geofysici hun hart ophalen bij Nikhef in Amsterdam. Daar vond de derde bijeenkomst van de Europese Site Preparation Board (SPB) voor de Einstein Telescope plaats.

De SPB is een initiatief van het Europese samenwerkingsverband van 1500 wetenschappers voor de Einstein Telescope. Via de SPB werkt dit samenwerkingsverband de vereisten uit, waar de toekomstige locatie van de Einstein Telescope aan moet voldoen. Een van die mogelijke locaties is de Euregio Maas-Rijn, waar het projectbureau ET-EMR werkt aan een zogeheten bid book voor de kandidatuur van onze regio voor de Einstein Telescope.

Tijdens de bijeenkomst van de SPB ging het niet alleen over bodemonderzoek in de kandidaatlocaties voor de ondergrondse Einstein Telescope, maar ook over gedeelde meetstandaarden.

Wim Walk, mede-voorzitter van de bijeenkomst en coördinator van de bodemstudies in de Euregio Maas-Rijn: “Er zijn in de EMR, in Sardinië en op de mogelijke kandidaatsite in het Duitse Lausitz allerlei studies gedaan aan de ondergrond. Nu buigen we ons over de vraag: hoe gaan we die studies vergelijken? Dat gaat over gedeelde meetstandaarden—hier moet een seismische studie aan voldoen, zo presenteer je de uitkomsten. Dan kunnen we de ondergrond van de verschillende sites goed vergelijken.”

Ook wetenschappelijk directeur Stan Bentvelsen van het Einstein Telescope-projectbureau in de EMR kijkt tevreden terug op de bijeenkomst in Amsterdam. “Dat er nu een richtlijn komt om de Einstein Telescope-locaties objectief te vergelijken is een belangrijke stap vooruit. Daarnaast werken we ook aan andere belangrijke aspecten van ons bid book, zoals omgeving, milieu en het hechte netwerk van kennisinstellingen en bedrijven in de Euregio Maas-Rijn. Ik kijk uit naar dat totaalplaatje.”

Deel dit artikel