Meteen naar de content

‘De Einstein Telescope is goed voor iedereen’

In het NPO Radio1-programma Spraakmakers vertelt hoofdredacteur Jim Jansen van New Scientist NL waarom hij uitkijkt naar de komst van de Einstein Telescope.

Luister het Einstein Telescope-fragment terug vanaf 9m32s.

“Einstein voorspelde al in 1916 dat zwaartekrachtsgolven bestonden. Hij had gelijk, maar ook weer niet, want Einstein voorspelde ook dat we nooit in staat zullen zijn om die rimpelingen in de ruimtetijd te detecteren. In 1915 lukte dat tóch.”

Aan het woord is Jim Jansen, wetenschapsjournalist en hoofdredacteur van het populair-wetenschappelijke magazine New Scientist NL. In het radioprogramma Spraakmakers keek Jansen op 3 januari samen met presentator Roos Abelman en onderzoeker Bernadette de Bakker vooruit naar wat we de komende jaren kunnen verwachten van de wetenschap. Zijn grote hoop: dat Nederland, België en Duitsland samen de Einstein Telescope krijgen toegewezen.

Het ondergrondse observatorium voor zwaartekrachtsgolven moet tien keer nauwkeuriger worden dan zijn voorgangers, en nog meer informatie geven over de onzichtbare delen van het heelal.

“Dit is het meest fundamentele onderzoek van allemaal, en de kaarten zijn geschud”, zegt Jansen. “De grond van deze regio is goed en je hebt vlakbij topuniversiteiten in Duitsland, België en Nederland. Maar ook, en dat vind ik belangrijk: goede HBO’s en MBO’s.” Daar worden de toekomstige technici opgeleid die de gevoelige apparatuur voor de Einstein Telescope daadwerkelijk kunnen maken.

In 2024 wordt er hard gewerkt aan het zogeheten bid book dat in kaart brengt hoe geschikt het grensgebied is om de Einstein Telescope te huisvesten. Jansen: “Dit jaar is nog wat vroeg, maar mijn grote wens is dat we in 2025 horen of wij hem krijgen toegewezen. Dat zou goed zijn voor iedereen.”

Jim Jansen (hoofdredacteur New Scientist NL) en Bernadette de Bakker (universitair docent Amsterdam UMC) bij het Nederlandse radioprogramma Spraakmakers. Foto: KRO/NCRV

Deel dit artikel