Meteen naar de content

Vlaanderen: 21 miljoen voor ontwikkelen technologieën ET

De Vlaamse minister Jo Brouns heeft aangekondigd 21 miljoen euro uit te trekken voor bedrijven en onderzoeksinstellingen om technologieën te ontwikkelen voor de Einstein Telescope.

In een interview met de Belgische krant Het Belang van Limburg zegt de minister dat de Einstein Telescope betekent dat de landen en de regio waar de ondergrondse telescoop gebouwd zal worden ‘de komende decennia van een plaats in de Champions League van de Europese economie zijn verzekerd’. Ook zal hierdoor het STEM-onderwijs (Science, Technology, Engineering, Mathematics) een enorme boost krijgen, is zijn overtuiging.

Als de Einstein Telescope in het grensgebied van België, Nederland en Duitsland wordt gebouwd, schat minister Brouns dat vanuit Vlaanderen in totaal 350 tot 500 miljoen euro moet worden geïnvesteerd. Eerder is vanuit Vlaanderen al 13 miljoen euro uitgetrokken om de huidige onderzoeksfase naar de haalbaarheid mede te financieren.

Innovatieve impuls

De minister geeft aan dat (ook) Vlaanderen een enorme innovatieve impuls krijgt. Vanuit Belgisch Limburg werken al enkele bedrijven aan nieuwe technologieën. Zo werkt Agrippa Cleantech uit Hasselt op basis van artificiële intelligentie aan een automatisch en zeer nauwkeurig lekdetectiesysteem. Interboring uit Zonhoven werkt aan een herbruikbare zaagkoker die de verspreiding van stof kan beperken bij het zagen van beton in een uitdagende omgeving (250 meter onder de grond). Battery packservice uit Peer onderzoekt hoe duurzame en modulaire batterij-eenheden de energie voor de Einstein Telescope kunnen voorzien. Werkhuizen Hengelhoef en Aperam uit Genk werken dan weer aan een innovatieve manier om ultra vacuümbuizen te produceren die voor dit project nodig zijn.

Deel dit artikel