Meteen naar de content

Eerste workshop Ultra-Cool Vibes technologie voor de Einstein Telescope in Luik

Op 14 mei organiseerde het Centre Spatial de Liège (CSL) de technologische workshop “Ultra-Cool Vibes”. Het evenement bracht 60 belangrijke spelers uit de wetenschappelijke wereld en het bedrijfsleven samen. Een nieuwe mijlpaal in de industriële ontwikkeling van ET-technologieën en de kandidatuur van de Euregio Maas-Rijn (EMR) voor dit megaproject.

De workshop belichtte de belangrijkste sociaaleconomische kwesties die komen kijken bij de bouw van ET. Met de steun van de Université de Liège, GRE-Liège, UCLouvain en de clusters MecaTech en Skywin belichtten ze de cruciale aspecten van deze uitdaging, waaronder wetenschappelijke exploratie op een ongekende schaal, territoriale erkenning, sociaaleconomische spin-offs (een recente studie uitgevoerd door BXVentures, in opdracht van GRE-Liège, schat een multiplicatoreffect van 4 voor elke 1 euro die wordt geïnvesteerd, wat aanzienlijke tewerkstellings- en groeikansen genereert voor de EMR), evenals educatieve aspecten (met bijvoorbeeld het stimuleren van de interesse van studenten in bèta/techniek).

Sessies gewijd aan technologische uitdagingen

De “Ultra-Cool Vibes” ET Technology Workshop was gestructureerd rond 3 afzonderlijke sessies, die elk een van de grote technologische uitdagingen onderzochten:

  • Precisiemechanica: trillingsisolatie met passieve en actieve technologieën voor zware spiegels
  • Sensoren: zeer nauwkeurige, cryogene trillingssensoren
  • Cryogenie: contactloze, trillingsvrije koelsystemen voor spiegels, die temperaturen in de orde van 10 tot 20 Kelvin bereiken.

De deelnemers prezen de expertise van de sprekers en de informatie over de technische uitdagingen, beoogde innovatieve oplossingen en bronnen van toekomstige samenwerking tussen wetenschap en bedrijfsleven.

Andere bijeenkomsten in het verschiet

Deze workshop was slechts de eerste stap. In de komende weken zullen de 4 Waalse competitiviteitsclusters en partners andere bijeenkomsten plannen om andere technologische uitdagingen van ET-instrumenten te bestuderen, waaronder spiegels en hun coatings, optica en lasers, en geavanceerde algoritmen.

Deze toekomstige workshops zullen bedrijven en RC’s nieuwe kansen bieden om actief en concreet betrokken te raken bij samenwerkingsprojecten ter voorbereiding op ET en om bij te dragen tot het succes ervan voor technologische spelers.

Dit evenement bevestigt de groeiende mobilisatie van Wallonië en de EMR rond dit revolutionaire wetenschappelijke project, dat de regio zou kunnen positioneren als een toonaangevend centrum van wetenschappelijke en technologische uitmuntendheid.

Het heeft de bedrijfswereld bewust gemaakt van het Einstein Telescope-project en heeft hen geholpen om zich nu te positioneren bij de universiteiten in de oproepen voor projecten 43 en 44.

Auteur: Arnaud Stiepen

Deel dit artikel