Meteen naar de content

250 geofoons ‘luisteren’ naar trillingsruis

Hoeveel ruis door trillingen wordt in het zoek- en beschermingsgebied van de Einstein Telescope geproduceerd? Bijvoorbeeld in de omgeving van een snelweg, in het agrarische buitengebied of niet ver van een vliegveld of bij een rivier. En hoe dringt die ruis door tot in diepere bodemlagen?

De komende periode doet het projectbureau Einstein Telescope EMR daar samen met de universiteit van Luik (ULiège) en het KNMI onderzoek naar in de Duitse, Belgische en Nederlandse grensregio. Hiervoor worden op ongeveer 250 locaties tijdelijk kleine seismometers geplaatst. Deze zogenoemde geofoons meten akoestische achtergrondgolven die zich verspreiden in de ondergrond. Geologen spreken dan over ‘passieve seismiek’ of over ‘ruismetingen’.

10 x 10 centimeter

Deze campagne duurt 3 tot 4 weken. De geofoonss zijn kleine, afgesloten boxen van 10 x 10 centimeter met ingebouwde ruismeter. Het apparaatje maakt geen geluid en zendt ook geen signalen uit. “We graven de geofoons op ongeveer 15 tot 20 centimeter diepte in. Na drie tot vier weken halen we ‘m weer op en maken dan het gat weer netjes dicht. Je merkt er eigenlijk niks van”, legt dr. Hadrien Michel van de universiteit van Luik uit. De metingen van de geofoons worden later door seismologen verbonden aan het projectbureau Einstein Telescope uitgelezen en geanalyseerd. Er volgen later nog meer van deze campagnes op andere locaties.

Toestemming

Hadrien Michel heeft al toestemming van veel grondeigenaren binnen. “Mensen zijn over het algemeen enthousiast om mee te werken aan onderzoek naar de Einstein Telescope. Natuurlijk zijn er soms vragen, maar als je uitlegt dat het maar om een paar weken gaat en bovendien om slechts een hoekje van ongveer 10 bij 10 centimeter op een diepte van 20 centimeter en er verder geen beperkingen zijn, dan krijgen we vrijwel overal groen licht.”

De komende weken gaan Hadrien Michel en zijn collega’s in de drie landen op pad om ook de toestemming voor de overige locaties te vragen: “Dat doen we in principe door aan te bellen en uit te leggen wie we zijn en wat willen. Zijn mensen niet thuis, dan laten we een brief achter met onze contactgegevens. Dat is weliswaar een tijdrovende operatie, maar het ruisonderzoek is belangrijk en de Einstein Telescope is het meer dan waard.”

Deel dit artikel