G7-conferentie zoomt in op de Einstein Telescope
Op 29 oktober vond de ‘G7 Conference on Large Research Infrastructures’ plaats in Sardinië. Tijdens deze conferentie werd ook ingezoomd op het wetenschappelijk belang van grote onderzoeksinfrastructuren, zoals de Einstein Telescope.
G7: samenwerking voor wetenschappelijke vooruitgang
De G7 bestaat uit Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Dit grootschalige samenwerkingsplatform staat borg voor revolutionaire wetenschappelijke ontdekkingen en vereist daartoe grensverleggende technologieën die de innovatieve kenniseconomie versnellen. In juli besprak de groep het belang van grote onderzoeksinfrastructuren voor het bevorderen van wetenschappelijke vooruitgang en internationale samenwerking bij het aanpakken van mondiale uitdagingen.
Studie naar impact van onderzoeksfaciliteiten
Om de effecten van grote onderzoeksinfrastructuren nog beter in kaart te brengen liet de G7 een studie uitvoeren die de economische, wetenschappelijke, technologische, geopolitieke en sociale effecten ervan beter in kaart brengt. Deze studie, getiteld ‘G7 Large Research Infrastructures: Synergies and Impact on Science and Society’, werd op 29 oktober gepresenteerd. Tijdens de conferentie het het wetenschappelijk belang van grote onderzoeksinfrastructuren belicht. Sommige van die infrastructuren laten ons immers toe om voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid andere informatie uit het heelal te meten dan licht. Het gaat dan om zwaartekrachtsgolven, gammastralen, neutrino’s en kosmische straling. Door verschillende boodschappers uit de ruimte te combineren, is het alsof we nu bijkomende zintuigen beginnen te ontwikkelen om de geheimen van de kosmos te ontrafelen.
Het belang van een globaal perspectief
Tijdens een panelgesprek benadrukte Hans Plets, directeur van het Projectbureau Einstein Telescope – Euregio Maas-Rijn, het belang van de Einstein Telescope in deze context. Andere panelleden waren Nobelprijswinnaar Art McDonald (2015, onderzoek naar neutrino’s), Marica Branchesi (Gran Sasso Science Institute), Roberto Ragazzoni (Italian National Institute for Astrophysics), Harald Lück (Leibniz University of Hannover) en Patrice Verdier (National Institute of Nuclear and Particle Physics). Mario Martinez (Institute for High Energy Physics – Barcelona) leidde het gesprek. Het panel onderstreepte het belang van een wereldwijd perspectief in de wetenschap, waarbij individuele infrastructuren worden geïntegreerd in een alomvattend netwerk. Dit bevordert samenwerking en versnelt wetenschappelijke ontdekkingen.